Oklevelet kapott az életmentő sárvári rendőr

2016.06.06. 16:06

Sikeres újraélesztést hajtott végre.

Lassan a félidejéhez érkezik az a maratoni hosszúságú, 240 órás újraélesztési Guinness-rekordkísérlet, amelyet Szombathely főterén a segítés városa program keretében rendezett a helyi önkormányzat.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hétfőn a rendezvényhez kapcsolódva rövid ünnepség keretében elismerő oklevelet adott át Pintér Gábor rendőr főhadnagynak, a Sárvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjének, amiért 2016. március 16-án újraélesztett egy bajbajutott kerékpárost, akinek hirtelen leállt a szíve, összeomlott a keringése.

A főhadnagy is ennek programnak a keretében sajátította el az újraélesztés alapjait, azzal pedig, hogy a tanultakat éles helyzetben is tudta alkalmazni, életet mentett - mondta Puskás Tivadar, aki mielőtt polgármester lett, évtizedeken át mentőorvosként dolgozott.

Miközben átadták az elismerő oklevelet, a főtéri sátorban tovább zajlott a reanimációs gyakorlat, hiszen a rekord csak úgy sikerülhet, ha tíz napon át, éjjel és nappal folyamatosan váltják egymást a résztvevők. Intézményekből, iskolákból, üzemekből, baráti társaságokból verbuválódtak csapatok annak érdekében, hogy sikeres legyen a rekordkísérlet.

Szombathelyen a Segítés városa program keretében eddig több mint 30 ezer ember tanulta meg az újraélesztés fogásait, a programnak köszönhetően defibrillátort vásároltak és helyeztek ki forgalmas középületekbe, sőt egy olyan mobiltelefonos alkalmazás is készült, amely egy defibrillátor-térkép segítségével mutatja a legközelebbi életmentő készülék helyét.

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

.