Szent Norbert-nap a Premontreiben

2016.06.11. 08:06

Norbert, Márton, Vertanj.

Gimnáziumunk névadójának, Szent Norbertnek az ünnepe az iskola egyik legfontosabb hagyománya. Június 6-a egyet jelent közösségünk minden egyes tagja számára: az együtt imádkozás meghittségét a szentmisén, zenés-táncos műsort az iskolaudvaron felállított színpadon, valamint egy közös ebédet, a „gulyáságyút”, amely a fenntartó csornai apát, Fazakas Zoltán Márton ajándéka a gimnázium tanárainak és diákságának.

Az idei tanév Norbert-napi szentmiséjén Sárai-Szabó Kelemen, Vének községének bencés plébánosa szólt a premontreisekhez: az egykori diáktárssal, Márton apáttal megélt élményeit is felelevenítő és ezáltal a hallgatóságot nem egyszer nevetésre fakasztó prédikációja méltó felvezetése volt az iskolaudvaron folytatódó ünnepi programnak. Kelemen atya nem üres kézzel érkezett hozzánk: nagy derültség közepette adta át ajándékát, egy festményt, amely eddig a véneki templom falát díszítette, és amely Szent Norbertet ábrázolja egy bencés szerzetessel, aki történetesen névadónk lábainál hever. 

Az ajándékozás gesztusa az idei ünnepségen különösen fontossá vált: az 1700 évvel ezelőtt Savariában született Szent Mártonra emlékezve nálunk, a Premontreiben nyitotta meg Szommer Ildikó a Művészeti Iskola grafika szakos diákjainak munkáit bemutató kiállítást, amely a szombathelyi származású szent jótékony köpenyadományozásának emlékére a „Mindenkinek legyen egy köpenye” címet viseli. Szent Márton figurája azonban megjelenik egy Premontrei diákjai által készített alkotáson is: az iskolaközösség számára ajándéknak szánt „Nyugat királynéja” mozaikon Szombathely nevezetességei láthatók – ennek a mozaiknak a megszentelésével zárult a Norbert-napi program első része.

Mivel gimnáziumunkban nagy hagyománya van a horvát nemzetiségi szokások ápolásának is, főként ennek a kultúrának a hangzás- és ízvilága uralta az ünnepi délelőtt második felét: a szentpéterfai Horvát Kulturális Egyesület tamburával és énekkel kísért bemutatóját tekinthette meg a vendégsereg. Ezt követte a körmendi Béri-Balogh Ádám Néptáncegyüttes produkciója –színvonalas előadásuk az együttest vezető Korbacsics Tibor munkáját dicséri. A két formáció legfontosabb közös vonásai a hagyományőrzés szándéka, valamint az a tény, hogy a horvát és a körmendi együttes tagjai között is szép számmal akad premontrei diák.

A Norbert-napi program zárása – az elmúlt évekhez hasonlóan – az együtt elköltött ebéd volt, a „gulyáságyú” mellé azonban idén egy igazi horvát csemege is járt: a kalácshoz hasonló, de azzal nem azonos vertanj. Vendégeinknek hidegtálas fogadással is kedveskedtünk az iskola éttermében: örömmel és szeretettel láttuk az ünnepségen Timáré Skrapits Annát és Filipovits Rajmundot, akik a horvát hagyományok közvetítői a Premontreiben, továbbá a Brenner János Kollégium prefektusát, Molnár János atyát, valamint Beke Zsolt berhidai plébánost is. 

Minden egyes Norbert-napi ünnepünk sokféleképpen (imával, kultúrák jellegzetességeit ötvöző műsorral, valamint a közös étkezés örömével), de ugyanazt mutatja meg: hogy az idetartozás összetartozást is jelent, és hogy tartozni valahova – ajándék. 

Szakály Szilvia, tanár

Galéria

.