A bécsiek negyede legszívesebben otthon nyaral

Külföldre kevesen utaznak

2016.07.05. 15:02

Főleg a természetben keresik a felüdülést.

A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint minden negyedik bécsi otthon tölti a nyári szabadságát. Az osztrák főváros lakói összesen 183 millió eurót költenek szabadidős programokra, főleg a természetben keresnek felüdülést,de szívesen sétálgatnak a városban vagy üldögélnek a kerthelyiségekben is.

 

„Nem kell a távolba vágyni, amikor itt hever az ajtónk előtt minden földi jó” – vélekedik Markus Grießler, a Bécsi Gazdasági Kamara (Wiener Wirtschaftskammer) turisztikai és szabadidős gazdaság szakosztályának elnöke a bécsiek nyaralási szokásairól szóló legfrissebb felmérés kapcsán.

Eszerint a bécsiek több mint fele Ausztriában tölti a nyaralását, egynegyedük pedig egyenesen a saját otthonában. Az osztrák főváros lakóinak 36 százaléka utazik el nyári szabadsága alatt Európa valamelyik országába, kilenc százalékuk pedig a tengerentúlon kalandozik. Ausztriai úti célt a bécsiek 28 százaléka választott magának a nyári hónapokra.

Az otthon maradók 65 százaléka legszívesebben a természetben tölti a szabadidejét, de sokan andalognak a városban (61%) vagy ülnek ki a kerthelyiségekbe egy-egy finom ebéd vagy kávé kedvéért. A szabadban 51 százalékuk sportol, és sokan járnak strandra és kirándulni is (37-37%). A sort a bulizás (27%), a múzeumlátogatás (26%) és a színház- illetve operalátogatás (23%) zárja. A felmérésből az is kiderül, hogy a bécsiek a nyári hónapokban mélyebben nyúlnak a pénztárcájukba, csak hogy ne unatkozzanak: összesen mintegy 183 millió eurót költenek szabadidős tevékenységekre.

„Bécsben mindent megtalál az ember, ami kell: kellemes kerthelyiségeket, vízpartot, strandokat, fagyizókat, gazdag kulturális kínálatot és még sok minden mást” – ért egyet az otthon maradókkal Markus Grießler.

.