Ha Tihanyban kihagyta a levendulázást, Pannonhalmán pótolhatja

2016.07.01. 10:49

Még Szent Márton is képbe kerül.

Illusztráció. Gyűjtik a levendulát a Szedd magad! akció első napján Tihanyban 2016. június 20-án. Pannonhalmán erre nem lesz lehetőség, hiszen a levendula szedésében, betakarításában kizárólag a főapátság dolgozói vehetnek részt. Saját részre levendulát szedni, a levendulaültetvénybe bemenni a látogatóknak nem lehet. MTI Fotó: Sóki Tamás

A levendulavirágzás időpontjához igazítva, július 1. és 10. között idén is levendulanapokat tartanak a Pannonhalmi Főapátságban - tájékoztatta a főapátság kommunikációs vezetője az MTI-t.

Kormos Gyula elmondta, hogy a programsorozat részeként egyedi és egyszeri jelleggel rendezik meg a Szent Márton-évhez kapcsolódva a Pannonhalmi Szent Márton Jazzfesztivált július 1-jén és 2-án a monostor levendula- és gyógynövénykertjében.

A fesztivál első fellépőjeként pénteken az idén tízéves Bencés Big Band ad koncertet Majsai Gábor énekessel, Muck Ferenc és Jasper Andor szaxofonosokkal. Őket a Tony Lakatos Quintet követi, majd az estét a német re:jazz nevű formáció koncertje zárja.

Szombaton a Zolbert nevű formáció, majd a horvát Igor Gerzina szaxofonos és a New Generation Band ad koncertet. Utánuk az egyesült államokbeli Jessy J lép fel egy öttagú kísérőzenekarral.

Illusztráció. Egy zacskó levendula a Szedd magad! akció első napján Tihanyban 2016. június 20-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Július 3-án, vasárnap hagyományteremtő céllal rendezik meg az első Levendula Sweet édességnapot, amelyen a helyi éttermekben levendulás édességeket és süteményeket lehet kóstolni. 

Mindkét szombaton - július 2-án és 9-én is - koradélután a gyógynövénykertben látványlepárlást tartanak, ahol az illóolaj készítésének folyamatával ismerkedhetnek meg a látogatók. Július 9-én a gyógynövénykertben a Lajkó Félix Trió is fellép.

A program részeként minden nap délelőttönként a gyógynövénykertben az apátsági levendulatermesztés történetét és a levendula felhasználását ismerhetik meg a látogatók. Délutánonként a városközpontban lévő Apátsági Múzeumban kézműves foglalkozásokat tartanak és Tours-i Szent Márton életét bemutató, úgynevezett libajátékon is részt vehetnek az érdeklődök.

A részletes program itt érhető el.

.