Kiss Norbert negyedik, majd harmadik lett a nürburgringi kamion Eb-futamon (Frissítve!)

2016.07.02. 12:35

A szombati futamok összefoglalója.

A címvédő Kiss Norbert, a Tankpool24 Mercedes magyar pilótája negyedik lett a kamion Európa-bajnokság Nürburgringen zajló versenyhétvégéjének első, szombat délelőtti futamán.

A 31 éves versenyző a péntek délutáni időmérő edzésen a negyedik rajtkockát szerezte meg, és ezt jó eredménynek nevezte, mert technikai problémákkal küzdöttek a nyitónapon.

A 13 körös verseny rajtjánál Kissnek nem volt reális esélye előzni a célegyenesben, mert az előtte lévők kamionjai erősebb motorral vannak felszerelve, a negyedik helyet viszont jó védekezéssel, agresszívan megtartotta.

Az élen haladó négyes ezután "vonatozásba" kezdett, egyetlen pozíciót sem cseréltek fel a pilóták, így a leintésig inkább a mezőny hátsó felében alakultak ki érdekes párharcok.

A futamot a hazai közönség előtt versenyző Jochen Hahn nyerte, mögötte a cseh Adam Lacko lett a második és a szintén német Stephanie Halm a harmadik. Kiss Norbert 8.1 másodperccel maradt el a győztestől.

A fesztivállal és családi programokkal egybekötött nürburgringi hétvége szombati napján még egy futam vár a kamion Eb mezőnyére. A két verseny között a nézők a Hungaroringre is meghívott, több mint 600 lóerős luxussportautókat felvonultató Blancpain GT Sprint Series futamát is láthatják.

Vasárnap újabb időmérővel és két versennyel zárul a kamion Eb idei szezonjának németországi állomása, amely után, augusztus utolsó hétvégéjén a Hungaroringre látogat a mezőny.

Frissítés

Kiss Norbert harmadikként ért célba a kamion Európa-bajnokság Nürburgringen zajló versenyhétvégéjének második, szombat délutáni futamán.

A 31 éves versenyző - aki az első, délelőtt rendezett futamon negyedik volt - a fordított rajtrács szabálya miatt a hatodik pozícióból várta a hétvége második viadalának rajtját. Kiss a start után megtartotta a pozícióját, azonban a harmadik kanyar előtt több riválisa is összeütközött, egyikük majdnem ki is lökte a kétszeres Európa-bajnokot, de a szombathelyi versenyző jó reflexének köszönhetően elkerülte a balesetet.

A futamot az ütközés miatt, és az egyik pályán maradt kamion műszaki mentésének idejére a rendezőknek piros zászlóval félbe kellett szakítaniuk, az új rajtra 10 perc várakozás után kerülhetett sor.

Kiss az újraindítást a negyedik helyről várta, s két kör alatt feljött másodiknak, ám az erősebb motorral ellátott MAN-nel versenyző német Jochen Hahn hamarosan utolérte, s meg is előzte. A címvédő ezt követően magabiztosan tartotta a dobogós helyezést, a célba érkezésnél 2.6 másodperc volt a hátránya a hazai közönsége előtt győztes Stephanie Halm mögött.

"Elégedett vagyok ezzel a nappal, mert sikerült sok bajnoki pontot szereznem" - mondta az eredményhirdetés után Kiss az MTI-nek. "Mindkét futamon a rajt és az utána következő két-három kanyar volt a kulcs, a másodikban a saját szempontomból szerencsésen alakultak a dolgok."

A címvédő hozzátette, a versenykamion tökéletesen működik, mind a gumihasználat, mind a felfüggesztés szempontjából, amit viszont folyamatosan fejlesztenek és kell is a továbbiakban fejleszteniük, az a Mercedes-motor.

"Minden versenyen figyelembe kell vennem, hogy motorerőben még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, ezért előfordul, hogy taktikai szempontból jobb elengedni egyik vagy másik erősebb motorú kamionnal versenyző ellenfelemet" - nyilatkozta Kiss.

Kiss a szombati harmadik és negyedik hellyel 18 pontot gyűjtött, összesen 79 pontja van, ezzel ötödik az Európa-bajnoki pontversenyben.

Fotó: A Tankpool24 Mercedes Facebook-oldala

.