Nem kényeztetik el a fizetéssel a kisvállalkozások sem a pályakezdőket

Leginkább anyagi okokból adnak munkát nekik

2016.07.04. 07:04

Egy felmérés eredményei.

A kisvállalkozások 60 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig 48 százaléka javasol bruttó 100-150 ezer forintos fizetést a pályakezdőknek. Ennél alacsonyabb összeget  a kisvállalkozások 9 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig 7 százaléka, ennél nagyobbat 30, illetve 28 százalék ajánl kezdő fizetésként - derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. friss felméréséből.

A kutatása 500 mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével készült. 

A felmérés rámutat: a kisvállalkozások jóval nagyobb arányban adnak lehetőséget a pályakezdő munkavállalóknak, mint a mikrovállalkozások. A kisvállalkozások 57 százaléka alkalmaz pályakezdőket, míg ez az arány a mikrovállalkozásoknál 18 százalék. A kisvállalkozások leginkább anyagi okokból adnak munkát pályakezdőknek; a megkérdezett kisvállalkozásoknak 54 százaléka nevezte meg ezt indokként. 

A mikrovállalkozások 65 százaléka a korszerű elméleti tudás miatt alkalmaz pályakezdőket. Azok a mikro- és kisvállalkozások, amelyek nem foglalkoztatnak pályakezdőket, ezt leginkább a gyakorlati tudás hiányával magyarázták. 

A Garantiqa kutatása rámutat arra is, hogy a munkahelytől való távolság szintén fontos tényező a munkavállalók számára. A mikrovállalkozások 58 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig 66 százaléka válaszolta azt, hogy egy átlagos magyar munkavállaló számára a munkahely fizikai elhelyezkedése, elérhetősége meghatározó szempont. A kutatás szerint ugyanakkor mikrovállalkozások 69 százaléka és a kisvállalkozásoknak 73 százaléka úgy látja, hogy egy jobb munkalehetőség érdekében a magyar munkavállalók hajlandók a napi szintű ingázásra. 

A Garantiqa a magyar vállalkozások, elsősorban a mikro- és kisvállalkozások hitelforráshoz jutását segíti azzal, hogy készfizető kezességet vállal az igényelt hitelekre. A Garantiqa kezességvállalási portfóliója a múlt év végén 366 milliárd forintra rúgott, 14 százalékkal növekedett egy év alatt.

.