Óvatosan a grillezéssel, nagy baj lehet belőle

Az égetés engedélyköteles

2016.07.23. 12:35

Tűzgyújtási tilalomkor a szabadtéri tűzgyújtás mindenhol tilos!

Az elmúlt napokban ismét gyakrabban riasztották a tűzoltókat a szabadban, tarlón keletkezett tüzekhez. A felelős, körültekintő magatartásra hívja fel a figyelmet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


A szabadtéri tüzek kialakulását a legtöbb esetben az emberi hanyagság, gondatlanság eredményezi.

  • Figyeljünk arra, hogy a gyufát, cigarettacsikket mindig gondosan oltsuk el, mielőtt a szemetesbe dobjuk!
  • Ne dobáljunk ki hulladékot, égő cigarettacsikket a járművekből, különös tekintettel arra, ha esetleg épp zöld, fás-bokros terület, erdő, vagy bevetett, illetve learatott mezőgazdasági terület mellett haladunk el!
  • Arról sem szabad megfelejtkezni, hogy egy rossz helyen elhajított, napon hagyott üveg is tűz kialakulásához vezethet, mi több, egy hajtógázas festékes, spray-s palack akár fel is robbanhat a nyári hőségben!
  • Mielőtt hozzálátunk a mezőgazdasági munkálatoknak, gondoskodjunk a járművek műszaki felülvizsgálatáról, a tűzoltáshoz szükséges és előírt eszközök készenlétben tartásáról!
  • Ha a szabadban tüzet gyújtunk, már a gyújtást megelőzően készítsük elő az oltáshoz szükséges eszközöket és mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban eloltottuk a lángokat!

 

A szabadtéri égetés és tűzgyújtás alapvető szabályai:
A szabadtéri égetéssel kapcsolatosan főszabály, hogy tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabály külön megengedi. Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ahol van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, ekkor is csak a benne meghatározott időpontokban és feltételek mellett.

Az otthoni grillezés, sütés-főzés, bográcsozás, vagy akár az erdőben, a kijelölt tűzrakó-helyeken történő tűzgyújtás természetesen továbbra is megengedett, viszont itt is ügyelni kell az alapvető tűzvédelmi szabályok betartására

Tűzgyújtási tilalom elrendelésekor a szabadtéri tűzgyújtás mindenhol tilos!

A szabadtéri égetést minden esetben egedélyköteles. A kérelmet az illetékes tűzvédelmi hatóságnak kell benyújtani, pl. Szombathelyen a szombathelyi, Sárváron a sárvári katasztrófavédelmi kirendeltséghez és ott engedélyezik az égetést. Forrás: vas.katasztrofavedelem.hu

.