A szombathelyi Ligeti Dániel "messze juthat" Rióban

2016.08.13. 16:31

Ezt mondta a szövetségi kapitány.

Vasárnap kezdődnek a birkózóversenyek a riói olimpián, melyen nyolc magyar indul, s mindhárom szakágban éremszerzésben bíznak a szakvezetők.

A küzdelmeket a kötöttfogásúak kezdik. A legeredményesebb magyar szakág négy fővel képviselteti magát, csak olyanokkal, akik nyertek már érmeket világversenyen. Sike András szövetségi kapitány még Magyarországon elmondta, hogy mindenképpen érmet vár, de a legjobban az aranynak örülne, s úgy érzi, van is rá esély.

Illusztráció. Ligeti Dániel. Fotó: mob.hu

A dobogós helyeket elsősorban a londoni ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamástól (66 kg), a világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Pétertől (75 kg), illetve a kétszeres vb-bronzérmes Lőrincz Viktortól (85 kg) lehet várni, ugyanakkor a 2009-es világbajnok Kiss Balázs (98 kg), aki idén sérülésekkel bajlódott, is okozhat meglepetést. Bácsi vasárnap, Lőrincz Viktor hétfőn, míg bátyja, illetve Kiss kedden lép szőnyegre.

A kötöttfogást a nők követik, magyar részről - egyaránt jövő csütörtökön - a világbajnok Sastin Marianna (63 kg) és az U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett (75 kg), akinek a kijutása talán a legnagyobb megleptést jelentette idén tavasszal.

Sastin a magyar női birkózás történetének legkiemelkedőbb alakja, világ- és Európa-bajnokságokon számtalan érmet szerzett már, csupán olimpián nem állhatott még dobogóra, most azonban egyértelműen azért utazott el harmadik ötkarikás versenyére.

Szabadfogásban a két legjobb magyar, a vb- és Eb-harmadik Veréb István (86 kg) és a többszörös Eb-érmes Ligeti Dániel (125 kg) indul majd, jövő szombaton. A tavalyi év mindkettejük számára gyengébben sikerült, az idei kvalifikációs versenyeken viszont remek formában birkóztak, Ritter Árpád kapitány pedig bízik benne, hogy messzire juthatnak Rióban.

A birkózás az aranyérmek számát tekintve (19) a negyedik legeredményesebb magyar ötkarikás sportág. Legutóbb Athénban a kötöttfogású Majoros István nyert aranyérmet (55 kg), de azóta sem telt el olimpia magyar érem nélkül: Pekingben Fodor Zoltán  nyert ezüstöt (kötöttfogás 84 kg - ezüst), Londonban pedig Lőrincz Tamás lett második, a kötöttfogású Módos Péter (55 kg) és a szabadfogású Hatos Gábor (74 kg) harmadik.

.