Mégsem lesznek aktív belgyógyászati ágyak a körmendi kórházban?

2016.08.01. 12:13

A helyi MSZP aggódik. És szerintük szülészeti ágyakra is szükség lenne. Nyílt levél Bebes István körmendi polgármesternek.

Az MSZP Körmendi Szervezete az alábbi nyílt levelet juttatta el lapunknak.

Tisztelt Polgármester Úr!

 

A „Vas Népé”-ben, 2015. május 21-én megjelent Önnel, és prof. dr. Nagy Lajossal, a Markusovszky Kórház főigazgatójával, valamint V. Németh Zsolttal, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárával folytatott beszélgetés szerint a körmendi kórház rekonstrukciójával kapcsolatban – többek között – ezt nyilatkozták:

„A kórház belső átalakításával húsz aktív belgyógyászati ágy is működik majd Körmenden.”

A Körmend város honlapján ez év július 7-én megjelent fotó szerint a kórházi fekvőhelyek biztosítása nem az ígéretnek megfelelően látszik megvalósulni. A felsorolásban feltüntettek két krónikus belgyógyászati osztályt, ám aktív belgyógyászat sehol sem látható.

Tisztelt Polgármester Úr!

Régóta nyilvánvaló, hogy a körmendi választóknak nagyon hiányzik az egykor évtizedekig meglévő fekvőbeteg-ellátás. Sok Szombathelyre került beteg panaszkodik, nem tartják megfelelőnek az ellátást, a hozzátartozók közlekedése nagyon nehézkes, pedig a betegek érdekében is nagy szükség lenne arra, hogy mellettük legyenek, és segítsenek nekik az étkezésben és a mindennapi tisztálkodásban.

Ám ez csak egyik oldala a dolognak. Ön is tisztában van azzal, hogy pld. infarktuskor vagy embólia esetében milyen hatalmas szerepe van az észleléstől eltelt időnek. Körmendnek feltétlenül szüksége van arra, hogy a beígért 20 aktív ágyat megkapja.

Rendkívüli módon hiányoznak a szülészeti ágyak is. Nem csak a körmendi kismamák vannak gondban emiatt, hanem a környező településekről is kockázatos a bejutás Szombathelyre. Ismereteink szerint majdnem 40%-kal nőtt a mentőautókban történő szülések száma.

Tisztelt Polgármester Úr!

Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz – reméljük, még időben –, az átadás előtt hasson oda, hogy az ígért 20 aktív belgyógyászati ágyat megkapja Körmend, és legalább egy 10 ágyas szülészetet üzemeltetni tudjon a kórház.

A mintegy másfél milliárdos beruházás után Körmend lakossága megérdemelné a biztonságos betegellátást!

 

További jó munkát kívánva Önnek:

Körmend, 2016. július 30.

Nagy László elnök

MSZP Körmendi Szervezete

Címlapfotó: archív - Czika László

.