A munkaadók lassan kénytelenek lesznek versenyképes béreket fizetni

2016.09.21. 12:37

A kamarai elnök elmondta a véleményét.

A bérek jelentős növekedése egy idő után visszahozza a külföldön dolgozó fiatalokat - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán.

A kamara elnöke arra számít, hogy bérfelzárkózás lesz Magyarországon. Ennek fontos elemeként említette a termelés hatékonyságának növelését, a járulékok csökkentését, valamint a bérek emelését.

Ha a magyar munkaadók azt szeretnék, hogy legyen munkaerő, akkor meg kell fizetniük, vagy nem fizetnek, de akkor tönkremennek - fogalmazott Parragh László.

A hazai szakképzési rendszer átalakítását értékelve az MKIK elnöke elmondta: a folyamat sikeres, de kell még pár év, mire kijönnek az első diákok, akik az új rendszerben végezték el a tanulmányaikat. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre kevesebb a gyerek, és a gimnáziumok elszívó hatása is szűkíti a szakképzésbe beiratkozók számát.

Tíz év alatt csaknem százezerrel csökkent a szakképzésbe beiratkozók száma, viszont akik végeznek majd, azok el tudnak helyezkedni a piacon - hangsúlyozta.

.