Otthonteremtés állami támogatással

2016.09.27. 18:43

Ha lakásvásárlásra gondolunk, kifizetendő irdatlan összegek, és fenyegető törlesztési részletek lebegnek a szemünk előtt.

Főleg az utóbbi időben - mivel megugrottak a lakás- és albérlet árak -, tűnhet megugorhatatlannak egy saját lakás megszerzése.

Pedig nagyon ésszerű saját otthont kialakítani. A szűk lakáskínálat - az, hogy az építőipar várakozó állásponton van és nem indulnak be a lakásfejlesztések -, illetve például az Airbnb hatása azt eredményezi, hogy nagyon magasan vannak jelenleg a bérleti díjak.

Még a legjobb helyzetben levők - ahol már pénzt keres valamelyik családtag - is nehezen teremtik elő az európai szinten a bérekhez képest igen magas  albérlet díjakat. Magyarországon jelenleg a hivatalos átlagfizetésekhez képest 35-50 százalék között mozog a “kétkeresős modell” lakhatásra fordított költsége.

Jobb megoldás tehát lakást venni, mint bérelni, de ez egy komoly és nagyrészt egy összegben előteremtendő összeget feltételez. A hitellel segíthetünk, hogy a meglevő tőkénket kiegészíthessük, és az igényeinknek megfelelő otthont vásárolhassuk meg.

Bizonyos feltételek mellett érdemes a lakástakarékot igénybe venni. Itt ugyanis élhetünk az állam által kínált, meglehetősen nagyvonalú lehetőséggel, hogy kiegészíti az általunk gyűjtött pénzösszeget annak egy elég komoly hányadával. Azaz, itt az állam maga is gyűjt nekünk pénzt. Az éves befizetésünket 30%-kal megtoldja, de maximum évi 72 ezer forinttal.

Mikor tudjuk a lakástakarékot az ingatlan vásárláshoz felhasználni?

Abban az esetben működik ez a lehetőség, ha legalább négy évünk van még a lakás, ház vásárlásáig. Ugyanis a (rövidítéssel) LTP konstrukciók négy, öt, hat, nyolc, tíz év lefutásúak.

Érdemes tudni, hogy az állami támogatás legfeljebb 10 évig futhat, és további apró megkötés, hogy 2 évig minimum be kell fizetni a lakástakarékba. A havi minimum cégenként eltérő, úgy is félretehetünk a lakásunkra, hogy csak havi 1000 forintot fizetünk be, az állam így is hozzátesz, és ezzel jelentős pluszhoz jutunk.

Nagyon szép a 30 százalékos állami támogatás, és sokaknak megmozgatja a fantáziáját, de a megkötések szigorúak: valóban csak lakáscélra lehet felhasználni, de azon belül igen sokféle fejlesztésre ad lehetőséget.

Miért nagyon barátságos az LTP?

2014 óta lakáscélú lízingbe is fel lehet használni az összegyűlt összeget, illetve, ha már kiváltottuk a lakáshitelünket egy szabadfelhasználású hitelre, akkor annak az előtörlesztése is fedezhető LTP-ből.

Ha leghamarabb négy év múlva saját otthont szeretnénk, akkor nyilván kisebb összeg fog így összegyűlni, mint tíz év alatt, de jó hír, hogy módosíthatjuk menetközben a futamidőt (azt, hogy hitelre vagy hozamra vesszük fel a lakástakarékot, azt nem alakíthatjuk).

Nagyon nehezen tudjuk kiszorítani a havi költségeinket, és nem biztos, hogy a bevállalt részletet havonta fizetni tudjuk?

Az LTP itt is máshogy működik, mint más banki termékek: a lakástakarékot bármikor felmondhatjuk, kivéve, ha lakástakarékkal kombinált hitelt vettünk fel.

.