Áder János nem hivatalosan az Őrségben biciklizett

2016.10.06. 07:38

Szlovén elnöktársával tett meg harminc kilométert.

Nem hivatalos, baráti informális találkozón vett részt szerdán az Őrségben Áder János magyar és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök, a két államfő általános iskolás gyerekek társaságában kerékpározott.

A több mint harminc kilométeres kerékpártúra a Vas megyei Orfaluból indult, ahol a két elnök előbb megnézte a szlovén tájházat, majd magyar és szlovén diákok társaságában a zöld határt átlépve biciklizett át a szlovéniai Dolencibe (Dolányba), ahol egy mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, méz és sajt előállítással foglalkozó családi gazdasággal ismerkedtek. 

A túra Szalafőn a Pityerszeren folytatódott, ahol az Őrségi Népi Műemlékegyüttest keresték fel, végül az út utolsó néhány kilométerét az Őrségi Nemzeti Park központjáig előbb szemerkélő, később már szakadó esőben tették meg.

Áder János Szalafőn tartott sajtótájékoztatóján az időjárás változékonyságára utalva úgy fogalmazott: rövid túrájuk meglehetősen sok arcát mutatta be az őrségi táj és az őrségi időjárás. 

Elmondta, hogy szlovén kollégájával már régóta tervezték biciklitúrát, amelynek apropóját adta az is, hogy jó másfél évvel ezelőtt adták át a térségben a Felsőszölnök - Kétvölgy (Cepinci) közötti utat, amely megkönnyítette a helyben lakók életét. 

 Áder János köztársasági elnök (b) és Borut Pahor szlovén államfő üdvözli egymást Felsőszölnökön. MTI Fotó: Varga György

 Felsőszölnök. MTI Fotó: Varga György

Áder János köztársasági elnök (j2), mellette Borut Pahor szlovén államfő (b) gyerekekkel beszélget a Vas megyei Orfalun. MTI Fotó: Varga György

A szlovéniai Dolány (Dolenci) határában. MTI Fotó: Varga György

Az elnökök beszélgetnek, miután kerékpáron megérkeztek Szalafőre. MTI Fotó: Varga György

 

.