Erről hallgatnak az amerikai elnökválasztási kampányban

2016.10.25. 18:35

Ronald Reagan néhai amerikai elnök egykori gazdasági főtanácsadója, David Stockman szerint Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke, de nagyon komoly gazdasági bajokat örököl.  

David Stockman a republikánusokhoz közel álló Fox televízióban fejtette ki véleményét. Meggyőződése szerint a demokraták győzelmi mámora rövid életű lesz, mert az amerikai gazdaság katasztrofális helyzetben van. "Erről a kampányban hallgatnak" - szögezte le a Fox televízióban a gazdasági szakember. 

Stockman szerint Trumpnak "nincs igaza, amikor azt mondja, hogy a maga módszerei szerint kiránthatja a gazdaságot a bajból. Egy sor javaslatával egyetértek, de olyan nincs, hogy valakinek saját módszerei vannak a gazdaság rendbetételére". A Fehér Ház költségvetési hivatalának volt vezetője szerint nem lehet növelni a védelmi kiadásokat, és jobb bevételi forrásokat kell keresni, mint a jelenlegi adóbevételekből származók. Stockman úgy vélte, hogy Clintonnak "egyáltalán nincs megoldási javaslata, csak ugyanaz, mint eddig volt". Majd hozzátette: "őszintén szólva, a versenynek már vége, Clinton fog győzni".     

David Stockman azt jósolta, hogy a következő négy évben recesszió lesz az Egyesült Államokban, tőzsdekrach várható és a deficit nemsokára több ezer milliárd dollárra rúg. "Mindez Hillary Clinton fejére hullik vissza" - tette hozzá. S egyúttal leszögezte azt is: a politikai elit mindent megtesz majd azért, hogy ellenálljon a kihívásoknak.     

Közben hétfőn újabb felméréseket tettek közzé - a többi között a Quinnipiac egyetemét -, melyek szerint a hagyományosan konzervatív Colorado államban is Clintoné lehet a győzelem. Közben az amerikai liberális értelmiség tekintélyes hetilapja, a The New Yorker is Hillary Clinton mellett tette le a voksát: szerkesztőségi állásfoglalásban biztosította támogatásáról a demokrata párti elnökjelöltet.

.