Megjött az első hó a Kékesre - videóval (Frissítve!)

2016.10.05. 19:15

Romániában is havazik a hegyekben.

Az Északi-középhegység magasabb pontjain néhol már havazott - számolt be róla az Időkép. 

Az alábbi videót a portál Stol nevezetű észlelője készítette a zempléni Regéci várból.

Az MTI híre szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán azt írta: kedden délután átmenetileg már előfordult havas eső és hózáport is észleltek. A hőmérséklet 0 fok körül alakult.

Az előrejelzés szerint éjszaka mindenütt beborul az ég, és a Dunántúl délnyugati részeit kivéve sokfelé kell esőre számítani. 600 méter fölött, kiemelten a Mátra és a Bükk csúcsain éjszaka átmenetileg havas eső, hó is hullhat. A csütörtök borult, esős idővel indul az ország legnagyobb részén, majd a déli óráktól nagyobb valószínűséggel a középső területeken felszakadozik, csökken a felhőzet, és az idő előrehaladtával már mind kevesebb helyen eshet; a legtovább a Tiszántúlon és Borsodban várható többfelé csapadék. Az északnyugati, nyugati, a Tiszántúlon többfelé erős lesz a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4-7 Celsius-fok között várható, de az Északi-középhegységben ennél néhol hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet északkeleten 6 fok körül, eközben a Dunántúlon többnyire 10-13 fok között alakul, a Dráva mentén lesz a legmelegebb.

Frissítés:

Az Időkép fényképe csütörtökön reggel készült a Kékesen

Romániában is havazik a hegyekben, az október eleji megszokott időjáráshoz képest szokatlan módon már elkezdett havazni a hegyekben, a hatóságok első fokú hó- és hóviharriadót bocsátottak ki.

A román országos meteorológiai szolgálat szerdán délután kiadott figyelmeztetése a kelet-romániai Neamt és Suceava megyékre  vonatkozik, ahol ezer méter fölötti magas vidékeken erős szeles havazás van. Hasonló figyelmeztetést adtak ki az erdélyi Szeben, Brassó, Beszterce-Naszód és Máramaros, valamint a bánsági Krassó-Szörény megyékre is.

A szél helyenként az 50-70 kilométer/órás sebességet is eléri. Szerda estig a nyugati Mehedinti és a déli Gorj megyékben is erős széllökések lesznek.

A Déli-Kárpátokon áthaladó Transalpina nevű úton forgalomkorlátozást vezettek be a hófúvás miatt. Ezen a vidéken a hőmérséklet mínusz 3-4 Celsius fokra hűlt le. Havazást jeleztek a Keleti-Kárpátok Borgói-hegységében is, valamint a Radnai-havasokban. 

.