Rendhagyó irodalomóra a Premontreiben a Tarisznyások együttessel

2016.10.01. 10:35

„Szabadság, szerelem!”

A szabadság és szerelem költőjeként ismert Petőfi életútja és munkássága volt a témája annak a rendhagyó magyarórának, amelynek keretein belül a költő-forradalmár megzenésített verseit adta elő a Tarisznyások együttes szeptember 29-én a Premontrei gimnázium dísztermében.

A hálás diákközönség Petőfi népszerű vagy kevésbé ismert költeményeit hallgathatta meg - ezúttal kicsit másképp: a zenekar minden esetben maga komponálta dallammal kísérte a verseket, amelyeket az együttes gitárosának, Kiss Attilának a költői életút és alkotói pálya fontosabb momentumait hangsúlyozó magyarázata követett.

A 26 évvel ezelőtt - eredetileg Tarisznya Duó néven - megalakult zenekar tagjait „a közös zenei ízlés és a versek szeretete” hozta össze – ahogyan erről honlapjukon vallanak a „tarisznyások”: Kiss Attila (gitár, mandolin, citera, ének), Molnár András (basszusgitár) és Pados Zsolt (furulyák, fuvola, xilofon, kazu, pánsíp, ritmushangszerek, ének).

Kezdetben gyerekközönség előtt adták elő irodalmunk (és nem ritkán Vas megye) nagyjainak, Weöres Sándornak, Gazdag Erzsinek vagy Petőfinek a költeményeit „énekelt versként”, később azonban kamaszok és felnőttek számára is készült program szerelem, haza és barátság témakörben Ady és Nagy László műveiből.

A zenekar számos hazai elismerést tudhat magáénak, ők azonban talán mégis arra a legbüszkébbek, hogy mindezidáig közel 200 vers megzenésítése fűződik a nevükhöz, így a Tarisznyások együttes is hozzájárul ahhoz a kultúramentő tevékenységhez, amelynek az a célja, hogy a fiatalok generációja is megismerje és megszeresse irodalmunk kincsestárának azon darabjait, amelyek örök érvényű és mindannyiunk számára sokat, de legalábbis valamit jelentő témákról szólnak – például szabadságról, szerelemről.

A Premontrei gimnázium közönsége ezúton köszöni a ppt-bemutatóval kísért verses-zenés előadást, amelynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a diákok együtt skandálták a zenekar tagjaival a szállóigévé vált sorokat: „Szabadság, szerelem! / E kettő kell nekem.”

Szakály Szilvia, tanár

 

.