Ez a probléma a legtöbb nőt érinti

2016.11.27. 20:40

A depresszió tavasszal gyakoribb, azonban téli depresszió is van.

A depresszió a felnőtt lakosság 7-7,5 százalékát érinti, előfordulása az átlagnál két és félszer gyakoribb a fogamzóképes korú nőknél - mondta Rihmer Zoltán pszichiáter az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A depresszió tavasszal gyakoribb, azonban téli depresszió is van, amely az adott embernél rendre jelentkezik télen.

Rihmer Zoltán pszichiáter elmondta:

Karácsonykor az egyedüllét nem tesz jót a hangulatnak, de önmagában nem provokál orvosi értelemben vett depressziót. A depresszió jóval több, mint a mindennapi életben gyakran tapasztalható szomorúság, rossz közérzet, elkeseredettség. 

Az esetek mintegy 50 százalékában spontán alakul ki a betegség, a másik 50 százalékában külső élettörténeti esemény provokálja ki.

A depresszió a fogamzóképes korú nőknél 2-2,5-ször gyakoribb, ennek egyik oka hormonális-biológiai, a másik ok a nőket érő sokkal nagyobb pszichoszociális terhelés.

A depressziós betegek jelentős része 3-4 hónap alatt magától is javul és meggyógyul, azonban 20-25 százalékuknál krónikussá válik, terápia nélkül nem gyógyul meg.

A végleges gyógyuláshoz nagyon fontos a gyógyszeres és pszichoterápia pontos követése, sokszor gondot okoz, hogy a betegek jelentős része – ha jobban lesz – abbahagyja a gyógyszerek szedését.

Ezért fontos, a betegsegítő programok kidolgozása, amelyek a gyógyult betegeket is benntartják a terápiában, hiszen az igazi gyógyulás hosszú távon érhető el.

 

.