Hitelességi válságban a Jobbik, utolsó esélyes az MSZP

2016.11.24. 20:25

A Nézőpont Intézet elemzője szerint hitelességi válságba jutott a Jobbik azzal, hogy "hétről hétre változtatta álláspontját", és saját szimpatizánsainak elvárásaival is szembekerült, mert nem támogatta az alaptörvény módosítását.

Deák Dániel az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában azt mondta: a friss közvélemény-kutatási adatok szerint a Jobbik népszerűsége 2014 eleje óta nem volt ilyen alacsony. Vona Gábor, a párt elnöke az elemző szerint "eltaktikázta magát", úgy tűnik, sikertelenül szeretne a baloldali szimpatizánsokat is megszólítva egy egységes ellenzéki tábor vezetője lenni.     

Ilyen rövid időn belül ilyen hatalmas fordulatot elérni, a baloldaliakat megszólítani és a Jobbik korábbi támogatóit megtartani lehetetlen - mondta.

A szakértő hiányolta a párt hosszú távú stratégiáját, utalva arra, hogy a Jobbik saját nemzeti konzultációt indított több hónapja, azonban - tette hozzá - nem hallani arról, hányan küldték vissza a kérdőíveket.

Deák Dániel szerint a Jobbik rövid távú sikert remélt attól, hogy képviselőik nem támogatják az alaptörvény-módosítást, de ez a lépés inkább elbizonytalanította választóikat.

Az MSZP-ről az elemző azt mondta: a szocialisták a legerősebb ellenzéki párttá szeretnének válni azzal, hogy a Jobbik veszít a támogatottságából. Jelezte: a párttagok és a szimpatizánsok is tiltakoznak az ellen, hogy "Gyurcsány Ferenccel összefogjanak 2018-ban". 

Ezért az MSZP-nek "most van az utolsó esélye, hogy önálló politikát" alakítson ki - tette hozzá. 

Deák Dániel kitért arra is, hogy nincs kormányváltó hangulat, "protesthangulat" az országban, így egy ellenzéki összefogásnak "igen kevés esélye" van.

.