Robotok éjszakája lesz Bécsben

2016.11.24. 08:28

November 25-én bárki bekukkanthat a Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) robotika laborjába, és megismerkedhet Romeóval, a humanoid robottal, megtudhatja, hogyan lát a Hobbit, vagy beprogramozhat egy Sünt.

Az Európai robotika hét alkalmából a Fachhochschule Technikum Wien, az Innsbrucki Egyetem és a Steyrben található Profactor GmbH mellett a Bécsi Műszaki Egyetem is megnyitja a robotika laborját az érdeklődők előtt. A november 25-én, 16 és 24 óra között megrendezett Robotok éjszakáján a TU Wien "Sehen für Roboter" kutatócsoportja mutatkozik be, amely Markus Vincze professzor vezetésével azt vizsgálja, miként látnak a robotok.

A Hobbit nevű robot. Fotó: TU Wien

A kutatók most éppen a Hobbitot tesztelik, amely néhány éven belül nagy karriert futhat be háztartási robotként. Egy idősödő társadalomban ugyanis hasznos képesség, hogy fel tudja szedegetni a földről az elejtett dolgokat. De hogyan ismeri fel a tárgyakat a Hobbit? Erre a kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők a TU Wien nyílt napján. Romeóval, a humanoid robottal pedig arról értekezhetnek, hogy mit jelent számukra a tér és a tárgyak. A beszélgetések eredményeként a kutatók a térnek egy olyan modelljét alkotják meg, amely egyszerre gépi és emberi.

Aki az elméletek helyett inkább a cselekvés embere, az egy víz alatti robotszimulátor segítségével maga is kipróbálhatja, milyen egy GIRONA500 víz alatti robotot irányítani, amelynek már öt "izület" van a karján, vagy, hogyan működik a Hobbit robot hattengelyes fogókarja.

A 10 és 15 év közötti fiatalok még a robotprogramozásba is belevághatnak: minden előismeret nélkül, néhány perc alatt autonóm mozgásra – például egy vonal követésére – taníthatják a Hedgehog (Sün) nevű minirobotot.

A Robotok éjszakáján való részvétel ingyenes és nincs regisztrációhoz kötve.

Lange Nacht der Roboter an der TU Wien

1040 Bécs, Gußhausstraße 25.

http://langenacht.acin.tuwien.ac.at

.