A Harry Potter-sorozat írója sem gondolta volna azt, ami történt

2016.12.15. 12:29

A Harry Potter-filmek varázslóiskolájának Teszlek Süvegéhez hasonlít egy újonnan felfedezett pókfaj - írta a BBC hírportálja.

Az új fajt Indiában fedezték fel kutatók, akik a 7 milliméteres ízeltlábút Eriovixia gryffindorinak nevezték el, annyira emlékeztette őket a Roxfort varázslóiskola újoncait az egyes házakba soroló, beszélő-verselő süveghez. A Roxfort egyik háza a négy közül a Gryffindor, a magyar változatban Griffendél. A regény szerint a süveg első tulajdonosa egy legendás varázsló, Godric Gryffindor volt.

A pókfajt a délnyugat-indiai Nyugati-Ghátok hegyláncain fedezték fel - írta a három kutató az Indian Journal of Arachnology című póktani szaklapban.

"Átvizsgáltunk éppen egy területet, amikor a különleges pókra bukkantunk. Megláttuk és úgy döntöttünk, a Teszlek süvegről fogjuk elnevezni" - mesélte a három tudós egyike, a magát Harry Potter-rajongónak valló Dzsaved Ahmed a BBC-nek.

Tanulmányukban azt is hangsúlyozták, hogy az új pók "mennyire alkalmas arra, hogy a gerinctelenek csodálatos, ám eléggé elhanyagolt világára" felhívja az emberek figyelmét.

A pók száraz levélnek álcázza magát, hogy elrejtőzzön a ragadozók szeme elől.

A felfedezés mellett a regényfolyam szerzője, J. K. Rowling sem mehetett el szó nélkül.

"Igen boldog volt. Azt mondta, megtisztelőnek tartja az elnevezést és gratulált nekünk. Rendkívül ritka, hogy a tudományok egy művelője kedvenc regényéből választhat nevet a felfedezett fajnak, ráadásul még az író is gratulál hozzá!" - mondta el Ahmed.

.