Bűncselekmény hiányában véget ért a Mérei-ügy

Az MTI értesülése szerint az ügyészség megrovásban részesítette a volt direktort

2016.12.01. 17:35

Mérei Tamás az alábbi sajtóanyagot, illetve PDF-dokumentumokat juttatta el szerkesztőségünknek csütörtökön.

Előzmények

Mérei Tamást 2015 januárjában rendkívüli felmondással bocsátották el igazgatói állásából, az általa vezetett Savaria Szimfonikus Zenekarhoz pedig önkormányzati biztost neveztek ki, majd a rendőrségen is feljelentették.

Azzal gyanúsították, hogy 100 millió forintot meghaladó kifizetetlen tartozást halmozott fel, amit a pénzügyi beszámolókban nem szerepeltetett, a kötelező nyilvántartásokban nem vezetett.

(MTI)

Véget ért a Mérei-ügy, Mérei Tamás tisztázódott, ártatlan 

Mérei Tamásra is éppúgy vonatkoznak a törvények, mint mindenki másra.

Másfél évvel ezelőtt a szimfonikus zenekar gazdálkodásával kapcsolatban adminisztrációs hibák merültek fel, amelyeket Mérei Tamás maga jelzett az önkormányzat számára.

Egyes hivatali alkalmazottak hibásan mérték fel a helyzetet, ezért Mérei Tamás ellen költségvetési csalás, számviteli fegyelem megsértése és hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek.

Mérei Tamás azonnal – távollétében, valamint még a belső vizsgálat lezárulta előtt, az ártatlanság vélelmét figyelmen kívül hagyva – elvesztette munkáját.

A független magyar igazságszolgáltatás, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Gazdaságvédelmi Osztálya másfél évig, szakértők bevonásával nyomozott az ügyben, meghallgatták az összes érintettet. Több ezer oldalas iratanyag keletkezett, az eljárás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlott.

Mára kiderült az igazság, a fent említett bűncselekmények közül egyik sem valósult meg, a nyomozóhatóság bűncselekmény hiányában – „a cselekmény nem bűncselekmény” - zárta le az ügyet.

Mérei Tamás. Alon-archív

A fenti tények tükrében az alábbiak állapíthatók meg

A korábban a sajtóban, és másutt elterjedt híresztelésekkel ellentétben pénz nem „tűnt el”, pénzt senki „nem vitt haza”, költségvetési értelemben nem keletkezett hiány.

A zenekar gazdálkodásával a NAV felé minden rendben volt, ezért is folyósították évente a visszaigényelt áfát, amit mindig egy vizsgálat előzött meg.

A zenekar gazdálkodásának nehézségei elsősorban az Iseumi szabadtéri játékok megrendezéséből adódtak. Idézet a nyomozás megszüntetéséről szóló határozatból: „Az Iseumi Szabadtéri Játékok társadalmi szempontból kiemelt jelentősége szükségessé tette az elismert, élvonalbeli művészek felkérését és a műsor színvonalas lebonyolítását, amely magas technikai és személyi költségekkel is járt."

Az esemény előkészületei már jóval – akár egy évvel annak megrendezését megelőzően - meg kellett hogy induljanak.

A költségek és főként az ezeket ellensúlyozó bevételek a rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok alapján olyan mértékben nem is voltak tervezhetőek, hogy pontos és tényszerű képet lehessen nyújtani előre azokkal kapcsolatban.

A költségek biztosításához szükséges források azonban csak tárgyév folyamán, februártól kezdődően – Szombathely önkormányzatának költségvetésében biztosított támogatása, ezen területre kiírt pályázatok, szponzori támogatások, valamint az előadások megkezdése előtt két hónappal megkezdett jegyeladásokból – álltak össze, ezek összegét pontosan, az esemény tervezésekor számszerűsíteni nem lehetett.

Az annak idején elterjedt és a feljelentésben is szereplő153 millió forintba nem számították fel az akkor már szerződésekkel biztosított, de még ki nem fizetett összegek (pld. NKA, miniszteri keretből származó támogatás, szponzori támogatások, áfa-visszatérítés), ugyanakkor a még meg nem valósult, a szezon végéig esedékes kiadásokat hozzáadták, az időszak várható bevételei nélkül.

Amennyiben az elmúlt két évben az Iseumi szabadtéri játékokra adott önkormányzati támogatás rendelkezésre állt volna korábban is, a számlákat időben ki lehetett volna fizetni.

Az MTI tudósítójának kérdésére Mérei Tamás csütörtökön sajtótájékoztatóján elmondta: munkáltatójával szemben első- és másodfokon is elveszítette a munkaügyi pert, de megfogalmazása szerint a mostani vizsgálat lezárulta után fennáll a jogi lehetőség egy esetleges perújításra, amelyről egyelőre még nem döntött.

Az MTI értesülése szerint az ügyészség megrovásban részesítette a volt direktort, de ezzel kapcsolatban Mérei Tamás kijelentette: a megrovást nem azokkal a cselekményekkel összefüggésben kapta, amiket feljelentői felhoztak ellene, így az - szavai szerint - nem tartozik a nyilvánosságra.

(MTI)

.