Családi adókedvezmény 2017-től már csak ezzel vehető igénybe

2016.12.22. 16:52

Határidőre legyártotta az adóigazolványokat az adóhivatal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) még az első félévben - azaz jóval a törvényi határidő előtt - megképezte azoknak az adóazonosító jelét, akik 2016. december 31-ig nem töltik be 25. életévüket,  az érintetteket erről levélben értesítették - közölte a NAV az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Kép: illusztráció; nav.gov.hu

    Az adóigazolványok gyártása és postázása esetükben külön kérelem nélkül, az előírt határidőig megtörtént, ezzel kapcsolatban a fiataloknak nincs teendője.

    Mint írták, a NAV azért is tartotta fontosnak az adóazonosító jelek mielőbbi létrehozását, hogy a 2016. évi adóbevalláshoz, valamint a 2017-ben adott adóelőleg nyilatkozatokhoz, különösen a családi kedvezmény érvényesítéséhez már rendelkezésre álljanak.

     Annak, aki az első félévben esetleg nem kapta meg az adóazonosító jelről szóló tájékoztató levelet, és a negyedik negyedévben az adóigazolványt, célszerű az elérhetőségi címét egyeztetnie a NAV-val, elektronikusan, telefonon, levélben vagy személyesen - írták.

  
  A törvény értelmében 2017. január 1-jétől már csak akkor vehető igénybe a családi adókedvezmény, ha az eltartottak adóazonosító jele is rendelkezésre áll, az adóazonosító jel megképzése viszont a gyermekek részére csak 2006 óta működik automatikusan.

.