Étterem, menza, iskolai közétkeztetés - csökken az áfa, de nem minden lesz olcsóbb januártól

2016.12.08. 12:18

Januártól a jelenlegi 27 százalék helyett 18 százalékkal adózik az éttermi étel és a helyben készített ital fogyasztása.

Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy minden olcsóbb lesz, sőt nem mindegy, hogy gépi vagy üveges kólát iszunk, elvisszük a hamburgert vagy helyben megesszük - írta meg a napi.hu. Az iskolai közétkeztetést például továbbra is 27 százalékos áfa terheli, ahogy a sült kolbászt is a piacon, ám 18 százalékos áfát kell fizetni a Michelin-csillagos étteremben a forralt borban marinált libamáj után.

A kulcsszó a szolgáltatás

Apró különbségeken dől el, hogy mekkora áfa terheli a különböző szolgáltatásokat - igaz ekkor sem garantált, hogy olcsóbb is lesz a számla az alacsonyabb adókulccsal, mert erről az éttermi szolgáltatók döntenek - közölte a portál.

A most kiadott NAV-állásfoglalásból kiderül: akkor jöhet szóba az áfacsökkentés vagyis jövőre a 18 százalékos, majd 2018 januártól az 5 százalékos áfával való számlázás, ha szolgáltatást nyújtanak, nem pedig termékértékesítésről van szó. Az előbbi esetben ugyanis van szalvéta, evőeszköz, takarítás, továbbá helyben készült ételt és helyben készült nem alkoholos italt fogyaszt a vendég. Az is alapfeltétel, hogy mindez éttermi vagy vendéglátóipari szolgáltatás keretében történjen.

Illusztráció. Fotó: érdmost.hu

A józan paraszti logikától távol

Januártól nem lehet 18 százalékos áfával felszámolni, ha az ételt-italt a vendég elvitelre kéri vagy azt házhoz szállítják. Az elvitelt és a házhoz szállítást ugyanis nem szolgáltatásnak, hanem "szimpla" termékértesítésnek tekinti a NAV - így nem jár majd az adócsökkentés. Ez azt is jelenti, hogy például a pecsenyesütők, a lángososok és büfékocsisok sem számlázhatnak olcsóbban, 18 százalékkal, ha csak pult vagy "körbefutó deszka" szolgál a fogyasztás helyéül. a 18 százalékos áfa csak akkor érvényes, ha helyben készült ételt és nem alkoholos italt fogyasztanak.

Ebből az is következik, hogy januártól egy pohár kávé az étteremben 18 százalékkal adózik, a kocsmában, diszkóban, italboltban - ahol tehát nincs melegkonyha - viszont már 27 százalékkal. Az áfacsökkentésnél szóba sem jöhet az iskola közétkeztetés vagy éppen a munkahelyi kantin, a közétkeztetés és az éttermi szolgáltatás két különböző kategória. 

Mi lesz a helyzet az italokkal?

A helyben készült nem alkoholos italok közé tartozik a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé.

A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe tartozik - a jellemzően gyorséttermekben használt - italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital is (ilyen például a gépi kóla) - ez után csak 18 százalék lesz az áfa. Az üveges üdítőital viszont már nem helyben készül, vagyis 27 százalékkal adózik - olvasható a NAV állásfoglalásában.

A teljes cikk itt olvasható el.

.