Kiderült, betiltják-e a gázkonvektorok használatát Magyarországon

2017.01.13. 10:03

Nem tiltják be a gázkonvektorok használatát Magyarországon, sőt a környező országokban sem. A hazai bulvármédiában megjelent híresztelésnek már azért sem lenne értelme mert a lakások csaknem felében ilyen készülékek működnek - írta meg a napi hu.

A portál felidézi: a KSH 2011-es népszámlálási adatai szerint a magyarországi lakások 15,5 százalékában távfűtés, 46,8 százalékában egyéb központi fűtés - vagyis többnyire cirkorendszer - működik. Egyéb egyedi fűtést alkalmaznak a lakások 37,7 százalékában - ide tartozik a konventoros fűtés is.

Az országban körülbelül 3 millió gázkonvektor található, ezek döntő hányada 20-40 éves, hatásfokuk alacsony, ráadásul ezek egy részénél a tömítéshez azbesztet is felhasználtak. Ám a szakember szerint a  gázkonvektorok hatásfoka nem szükségszerűen rossz. Míg az A kategóriás, korszerű gázkazánok a felhasznált gáz energiájának legalább 90 százalékát kell hasznosítsák, addig az ugyanilyen besorolással rendelkező gázkonvektorok szezonális hatásfoka legalább 88 százalék kell legyen, az új EU-előírások szerint. Így korszerű konvektorok teljesítménye csaknem megegyezik a legmodernebb gázkazánokéval. A műszaki áruházakban jelenleg is kaphatók gázkonvektorok, a korszerű, A besorolású berendezések pedig az év végén kerülnek forgalomba. Egyidejűleg a rendeletnek nem megfelelő, korszerűtlen, gázkonvektorok nem hozhatók majd forgalomba - mondta a napi.hu-nak Fazakas Miklós, a Magyar Szabványügyi Testület gázkészülékek bizottságának elnöke.

A gázkonvektorok  kiváltása más fűtési módra, az esetek jelentős százalékában megvalósíthatatlan - mondta a Napi.hu-nak Fazakas Miklós, a Magyar Szabványügyi Testület gázkészülékek bizottságának elnöke. A lakások nagy részében ugyanis kémény hiányában nem lehet gázkazánra átállni, ami amúgy is aránytalan költségekkel járna. A villamos energiával való fűtés pedig - éppen úgy, mint az elektromos hálózatra kapcsolt hőszivattyús rendszerek létesítése - nagy tömegben egyelőre nem lehetséges az áramhálózat kapacitásának szűkössége miatt - fejtette ki a portálnak a szakember.

.