Másodosztályú polgármesterek?!

Patyi Elemér, a Vas megyei Bögöte község polgármesterének levele

2017.01.02. 13:41

A településvezető az alábbi írást hétfőn juttatta el szerkesztőségünknek; változtatás nélkül közöljük.

Megtörtént a régen várt bejelentés: felemelték a polgármesterek bérét, járandóságát!

Vagyis akik néhány éve drasztikusan lecsökkentették, azok most „nagykegyesen” - részben(!) - visszaadták, amit elvettek!

Sajnos nem visszamenőlegesen! A közvéleményt arról tájékoztatták, hogy a polgármesterek - településnagysághoz mérten - az államtitkárok közel 1 milliós fizetésének „X” %-át kapják! Soha nem fogom megérteni ezt a matekot! Miért nem a Balaton hőmérséklete, vagy a folyók vízállásának szintje szerint állapítják meg a polgármesterek bérét? Komolyra véve! Mi köze a felsőbb vezetők fizetésének a kicsi falu „kolomposának” fizetéséhez? Ha pedig köze van, akkor adják meg a polgármestereknek is azt a sok „mellékest”, amit az államtitkárok kapnak!

A közvéleményt alaposan megtévesztette az új illetményeket bemutató táblázat, amely csak a főállású polgármesterekre vonatkozik, és arról nem írnak, hogy a társadalmi megbízatású faluvezetőknek mennyi is volt, és mennyi lesz a járandósága.

Illusztráció - Bögöte. Fotó: vulkánság.hu

Vas megyében 203 kistelepülés, falu létezik (még) és ezek közül csak 44-nek van főállású polgármestere! Tegyük fel a kérdést: feladatban, felelősségben, hatáskörben, munkaidőben mi a különbség a főállású és a társadalmi megbízatású státus között? Határozottan állítom, hogy semmi! A megbízatás, az elvégzett munka azonos! A másodállásos polgármester ugyanúgy felelős a község költségvetéséért, gazdálkodásáért, a pályázatok lebonyolításáért, elszámolásáért, az intézmények működtetéséért, a kötelező feladatok ellátásáért, ahogy főállású kollégája!

Az a 159 Vas megyei község is működik, ahol nem főállású a polgármester. Lehet, hogy a „munkaideje” nem reggel 8-tól 16-óráig tart, hanem - a főállásától függően - délelőtt vagy este, szombaton és vasárnap! Sőt tudom, hogy nagyon sokan az éves szabadságukat is arra használják, hogy a községet képviseljék a kormányhivataloknál, és más szerveknél. Azt is türelemmel viselik, ha az állampolgárok este, vagy hétvégén keresik fel őket a lakásukon, ügyes-bajos dolgaikkal.

Úgy tapasztaltam, hogy a kistelepülések fejlettségén, működőképességén egy cseppet sem látszik meg, hogy a polgármester főállású, vagy „másodállású”! Mielőtt félreértenék a kollégák az okfejtésemet, szeretném hangsúlyozni, hogy nincs semmi bajom azokkal, akik főfoglalkozásban vállalták a megbízatást, - ezt nyilván sok körülmény befolyásolta - és most talán elfogadható mértékben megemelkedett a fizetésük! Azt viszont igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartom, hogy a társadalmi megbízatású faluvezetők csak fele javadalmazásban részesülnek! Konkrétan ez azt jelenti például, hogy egy 500 lélekszám alatti településen a főállású polgármester jelenlegi fizetése bruttó 149.500 Ft, 2017-től ez 299.100 Ft lesz! A társadalmi megbízatású „előljáró” honoráriuma jelenleg bruttó 74.789 Ft, 2017-től ez 149.550 Ft lesz! Vajon miért ez a megkülönböztetés? Miért csak felét, vagy negyedét éri a becsületesen elvégzett munka? Vagy ez azt jelenti talán, hogy vannak első - és másodosztályú polgármesterek..?!

Nincs-e botrányos ellentmondás abban, hogy egy 501 lakosságszámú település polgármestere főállásban, akár közel 400 ezer forintot is kereshet, míg egy 499 lakosú, társadalmi megbízatású 150 ezer bruttót sem?!

Ez talán a politika üzenete az 500 lélekszám alatti falvaknak?!

Olyan alacsonyra kell tenni a juttatásokat, hogy ne legyen ember, aki vállalja a tisztséget és az ezzel járó felelősséget, a macerát, a lakosság gondjaival való szembesülést, nagyon sok esetben az ütközést?! Ne maradjon senki, aki a kicsi falvak érdekeit megvédje, mert majd jönnek a „szakértők”, a menedzserek, ügysegédek és megmondják, hogy mi jó a falusi embereknek! Aztán lehet okot találni a községek összevonására, a helyi önkormányzati rendszer teljes felszámolására!

Részemről ez nem sejtés, vízió, hanem állítás, amelynek beteljesüléséhez már nem sok idő kell! A kicsi falvak eltüntetése politikai rezsimek érdeke, hisz a multinacionális tőkének szüksége van az olcsón megszerezhető, megnyomorított, kiszolgáltatott emberek munkaerejére. Városaink perifériáin épülnek majd munkásszállások, munkásnegyedek, a falvaink pedig az enyészeté lesznek!

Patyi Elemér, Bögöte község polgármestere

.