Nem csak az autótüzek, a kéménytüzek száma is megnőtt Vas megyében

2017.01.04. 08:44

A közelmúltban több hasonló eset is történt.

Ahogy arról lapunk az elmúlt napokban beszámolt, az utóbbi időben több személyautó is kigyulladt Vas megyében, legutóbb Szentgotthárdon

Az elmúlt napokban több kéménytűz is keletkezett.

Ahogy a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság december 31-ei, Három kéménytűz néhány napon belül című híradásában fogalmazott: "a fűtési szezon első felén még nem vagyunk túl, és ismét a kéményben lerakódott korom gyulladt meg".

Szilveszter napján egy családi ház vegyes tüzelésű kazánjának kéménye gyulladt ki Magyarszecsődön. A körmendi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a műveletirányítás kérésére a tüzelőanyagot a tulajdonos eltávolította a kazánból, a kéményben az izzás, parázslás megszűnt. A helyszínre érkező kéményseprő a tulajdonost a kémény használatától annak műszaki felülvizsgálatáig eltiltotta, a lakók a családi ház fűtését más módon oldották meg. Személyi sérülés nem történt.

Január másodikán este ismét egy kéménytűzhöz kellett vonulni a tűzoltóknak - számolt be róla a vasi katasztrófavédelem. (Ekkor készültek a cikkünkben található képek.)

Szombathelyen egy családi ház kéményben lerakódott korom, valamint a kémény közvetlen közelében a faszerkezetű ajtótok gyulladt meg. A helyszínre vonuló szombathelyi hivatásos tűzoltók a vegyes tüzelésű kazán környezetéből a tüzelőanyagot eltávolították, a kéményben az égést megszüntették, az ajtótok izzó parázsló részeit kézi szerszámokkal eltávolították, és eloltották.

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy szilárd tüzelésű kémények esetében évente, gáztüzelésű készülékek esetén pedig kétévente egy alkalommal kötelező a kéményseprő általi felülvizsgálat.

Fotó: Papp László, Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

.