65 ezer 459 kft.-t érint ez a fontos változás

2017.02.27. 18:13

A korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéje 2017. március 15-től nem lehet kevesebb hárommillió forintnál. Vas megyében 981 vállalkozás érintett.

Közeleg a határidő, ameddig a korlátolt felelősségű társaságoknak törzstőkéjüket hárommillió forintra ki kell egészíteniük, vagy a társaság megszűnéséről, esetleg átalakulásáról dönteniük kell. Országosan 65 ezer 459 kft. jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot, Vas megyében 981 vállalkozás érintett - tájékoztatta lapunkat Kissné Réczeg Katalin, a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője.

A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetéséről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké.) 13. § (2) bekezdése kötelezővé teszi a törzstőke felemelését legalább hárommillió forintra azoknak a korlátolt felelősségű társaságoknak, amelyeknek a törzstőkéje nem éri el ezt az összeget.

Illusztráció

Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag a törzstőke emelés bejegyeztetésére irányulnak illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra, jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton.

A cégformára előírt kötelező módosítás végső törvényi határideje 2017. március 15. Eddig az időpontig kell felemelni a törzstőkét, és legkésőbb 2017. április 14-ig kell a változás-bejegyzési kérelmet előterjeszteni az illetékes cégbíróságon.

Ha a társaság az átalakulásáról dönt, úgy a kérelmet 2017. május 14-ig kell előterjeszteni.

A Szombathelyi Törvényszék illetékességi területén 981 olyan korlátolt felelősségű társaság működik, amelynek törzstőkéje nem éri el a hárommillió forintot.

Ezen társaságoknak célszerű minél előbb jogi képviselőhöz (ügyvéd, jogtanácsos, közjegyző) fordulniuk, hogy időben benyújthassák változás-bejegyzési kérelmüket.

Azok ellen a korlátolt felelősségű társaságok ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást fognak kezdeményezni. Az eljárásban kiszabott bírság összege több millió forintot is elérhet.

.