Gyógyászati segédeszközökkel csaló orvost ítéltek el Zalaegerszegen

2017.02.22. 17:53

Pénzbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Járásbíróság első fokon szerdán egy orvost és egy orvoslátogatót, mert csaknem ötmillió forint kárt okoztak azzal, hogy vizsgálatok nélkül, nagy tételben írtak fel tb-támogatással drága gyógyászati segédeszközöket.

A korábban a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban dolgozó orvosnak 1,2 millió forint, társának, egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cég orvoslátogatójának 400 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie a 2010-11-ben elkövetett csalások miatt. A bíróság megállapítása szerint a másoktól megszerzett betegadatokkal az orvos 23 esetben felfekvés kezelésére szolgáló gyógyászati párnákat, 172 esetben pedig gyógyharisnyákat írt fel receptre, hogy a drága termékek támogatását az érdekeltségükbe tartozó üzleteken keresztül megszerezzék.

A szerdai ítélethirdetésen sem a vádlottak, sem védőik nem vettek részt.

A bíró az ítélet indoklása során felidézte, hogy a csalásokra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vizsgálata nyomán derül fényt, mert feltűnő volt, hogy egy nagykanizsai patikában jelentősen megugrott a magas tb-támogatással felírható drága gyógyászati segédeszközök forgalma. Az OEP - végül a vádiratba is foglalt - megállapításai szerint 23 esetben felfekvés kezelésére szolgáló gyógyászati párnákat, 172 esetben pedig gyógyharisnyákat írt fel receptre az orvos, akinek egyébként családi érdekeltségébe tartozott a patika.

A nyomozás során kiderült, és ezt a bíróság is megalapozottnak találta, hogy a szakorvos vizsgálat nélkül és indokolatlanul írta fel a gyógyászati segédeszközöket.

Az ülőpárnák esetében egy korábbi betege és egy mentődolgozó ismerőse segítségével Nagykanizsa környéki falvakban gyűjtött betegadatokat használt fel, a recepteket pedig a családi patikában váltották ki. A páciensekhez azonban nem jutottak el a több mint 100 ezer forint értékű eszközök, helyettük csak egy 4-5 ezer forintos párnát kaptak.

Az eredeti vádiratban 298 esetet tártak fel, amikor gyógyharisnyák felírásával történhetett csalás, de a vádat végül 172 esetre módosította az ügyész. Ezeknél a másodrendű vádlott közreműködésével, a nagykanizsai és a keszthelyi kórházban dolgozóktól és családtagjaiktól gyűjtött adatok felhasználásával követtek el csalást. Az adatot szolgáltatók szintén olcsóbb termékeket kaptak, a hamis receptek révén pedig egy kizárólagos budapesti forgalmazón keresztül jutottak pénzhez a vádlottak.

A két termékkörrel összesen közel ötmillió forint kárt okozott az orvos és társa, amit az orvos azóta megtérített. A nyomozás során mindketten tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el, az OEP vizsgálati adatai és a mintegy 350 páciens kihallgatása alapján a bíróság azonban megalapozottnak tartotta a vádakat.

Az orvost folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt - részben bűnsegédként - 1,2 millió forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság, az orvoslátogatóra pedig mint közvetett elkövetőre 400 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. Az ügyész mindkét vádlott ítéletét tudomásul vette, távollétük miatt a vádlottak és védőik azonban csak a határozat kézhezvétele után nyilatkoznak majd.

.