Kósa a körmendi ügyről: nincs helye a közéletben annak, aki ilyet tesz (Frissítve!)

2017.02.08. 12:12

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kommentálta a lemondott körmendi alpolgármester ügyét.

Archív. Fotó: 24.hu

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a nyugat.hu internetes portál szerint tanítványával folytatott viszonya miatt kellett lemondania Szabó Ferenc, Körmend kereszténydemokrata alpolgármesterének, aki ellen a 16 éves lány szülei feljelentést tettek a rendőrségen.

Kósa Lajos az üggyel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva - az MTI tudósítása szerint - azt mondta: ha a hírek igazak, és valaki ilyet tesz, annak nincs helye a közéletben.

Az atv.hu szerdai cikkéből kiderül, hogy a portál megkereste kérdéseivel egyebek mellett a körmendi városházát, ahol Molnár Dániel sajtóreferens sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy az ügy hátterében egy szerelmi szál húzódik.

Az atv.hu arra is kíváncsiak volt, hogy a városvezetés tett-e feljelentést, miután Bebes István polgármester megismerte a szülők panaszait, ám a szóvivő úgy vélte, hogy a történtek büntetőjogi besorolása nem az önkormányzat, hanem a rendőrség feladata.

A portál megkereste a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) szombathelyi tankerületi igazgatóját, Fodor Istvánt is, aki kijelentette: semmilyen írásbeli panasz nem érkezett hozzájuk az ügyben. Mikor azonban a szóbeli bejelentés lehetőségét vetették fel, az igazgató írásban kérte a további kérdéseket (azt szerették volna megtudni, hogy helytállóak-e azon értesüléseik, miszerint sem az általános iskola, sem az önkormányzat nem fordult a kivizsgálás igényével a KIK-hez, amikor viszont a szülők ezt megtették, a központ eleinte politikai jellegű ügyként tekintett a helyzetre, majd rövid gondolkodási idő után szembesítést javasolt Szabó Ferenc és a szülők között.) Fodor István későbbre ígért tájékoztatást. (A portál egy későbbi, szerda délutáni cikkéből kiderül: a tankerület a Vas megyei Rendőrkapitányság hivatalos tájékoztatását kéri, amelynek ismeretében a munkáltató döntést hozhat a pedagógus jogviszonyáról. Az érintett szülő szóban arról tájékoztatta a tankerületet, hogy a Szabó Ferenc ellen tett feljelentése nyomán a rendőrség hivatalból eljárást indított a pedagógussal szemben.)

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a KDNP Vas megyei szervezetének elnöke pártja sajtóirodáján keresztül reagált. Egy közleményt küldtek szerkesztőségnek, amelyből kiderül, hogy nem tudnak konkrétumokat, hisznek az ártatlanság vélelmében, ugyanakkor semmilyen formában sem tartják elfogadhatónak, ha „egy felnőtt ember kiskorúval tart fenn intim kapcsolatot”.

Az atv.hu utolérte Szabó Ferenc feleségét, aki nem kívánta kommentálni, hogy férje és a lány közti állítólagos viszonynak mennyi köze van házasságuk megromlásához. (A lemondott alpolgármestert többszöri próbálkozás után sem sikerült elérni.)

A lány édesapa annyit elmondott a lapnak, hogy amit a nyugat.hu leírt, az nagyjából fedi a valóságot. Majd a rendőrség a végére jár a dolognak – reménykedik az apa –, aki bevallása szerint azért sem szeretne foglalkozni az üggyel, mert annak politikai vonzata is van. Mint mondta, abban bízik, hogy ha bebizonyosodik a tanár bűnössége, akkor elítélik, ám ha nem így történne, abba is kénytelen lesz beletörődni.

.