Miért bukik el az olimpiai kezdeményezés? - Ezt mondja az elemző

2017.02.16. 14:25

Török Gábor politológus Facebook-oldalán az alábbi bejegyzést tette közzé csütörtök kora délután.

Az elemző a 444.hu egy friss cikkére reagált, amely a Republikon Intézet kutatására hivatkozva azt írja, mindössze a lakosság negyede támogatja a budapesti olimpiát.

Illusztráció. Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, országgyűlési képviselő (j2) és Gergely László, a PM aktivistája (j) átadja a párt aktivistái által a 2024-es budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazás kiírásához gyűjtött mintegy tízezer aláírást Cseh Katalinnak és Benke Viktornak, a Momentum Mozgalom aktivistáinak a Nyugati téri aluljáróban 2017. február 16-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Most már egyre nyilvánvalóbb, hogy elbukik az olimpiai kezdeményezés. Vagy a népszavazás üti el, vagy a NOB - látva és feltehetően hamarosan saját megbízásából mérve is a közvélemény drámai változását - teszi parkolópályára. Ez különösen annak ismeretében tanulságos (és az olimpia híveinek: fájdalmas), hogy tudjuk, fél évvel ezelőtt még egészen mást mértek a közvélemény-kutatók. Ha majd a fordulat okait keresik a döntéshozók, az ellenzék "aknamunkája" mellett gondolkodjanak el azon is, hogy vajon azok, akiknek az lett volna a feladatuk, hogy pártok feletti, politikán túli, konszenzusos ügyként jelenítsék meg a kezdeményezést, jól végezték-e a munkájukat. Úgy irányították-e az olimpiai projektet, olyan mondatokat mondtak-e róla, olyan embereket állítottak-e az élére, hogy a választók ne pártpolitikai mutyinak, kisajátított kormányzati ügynek lássák az egészet, hanem elhiggyék: itt tényleg az egész ország számára fontos kezdeményezésről van szó. Nekem meggyőződésem: befogadó, bevonó, együttműködő, és különösen nem kioktató és lekezelő, hanem érvelő és kérdező hozzáállással nem itt tartanánk ebben az ügyben (sem).

.