Balatoni horgászat: mit foghat és mit nem?

2017.03.22. 16:52

Idén is feloldotta a Somogy Megyei Kormányhivatal a pontyfogási tilalmat a Balatonon, azonban marad a tiltás a Kis-Balatonon, és két nagy balatoni befolyón - nyilatkozta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője az MTI-nek szerdán.

A tilalom feloldását a halgazdálkodási társaság kezdeményezte, miként a korábbi években is, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet szakértői véleménye alapján. Eszerint a Balaton természetes pontyszaporulata ma sem számottevő, ezért nincs jelentősége az ívási időszakban bevezetett fogási korlátozásnak.

Archív - haltelepítés a Balatonon. Fotó: Varga György (MTI)

A tilalom feloldása a Balaton összes befolyójára is érvényes, kivéve kettőt. A Balatoni Horgászrend idei változása miatt ugyanis - a korábbi gyakorlattól eltérően - két nagy befolyón érvénybe lép majd a pontytilalom - hívta fel a figyelmet az ágazatvezető. Ennek értelmében április 15. és június 15. között a Keleti-Bozót-csatornán és a Nyugati-övcsatornán csak a meghatározott szakaszokon szabad horgászni, pontyot és harcsát pedig a két vízfolyás teljes hosszán tilos lesz megtartani.

A pontytilalom - a korábbi évekhez hasonlóan - a Kis-Balatonon is életbe fog lépni. Itt az országosan elrendelt törvényi szabályozásnak megfelelően május 2. és május 31. között tilos lesz megtartani a horogra akadó példányokat.

A Balaton pontyutánpótlását évi 300 tonnányi két- és háromnyaras haltelepítéssel pótolja a halgazdálkodási társaság.

.