Így gyakorold a helyes beszédet nyelvvizsga előtt

2017.03.30. 13:56

A sikeres nyelvvizsga ma már az élet számos területén nélkülözhetetlen.

Legyen szó akár állásinterjúról, a mindennapi munkavégzésről, vagy a diploma megszerzéséről, a megfelelő színvonalon elsajátított idegen nyelv segíthet a karrier építésében és persze önmagunk megértetésében. Sokan külföldi munkavállalás előtt döntenek úgy, hogy felfrissítik nyelvtudásukat, vagy elmélyednek a választott nyelv rejtelmeiben.

Az angol kétségkívül nagy népszerűségnek örvend, de tevékenységi körtől, munkaterülettől, vagy a megcélzott országtól függően a németet is sokan választják. Nem ritka, hogy munka mellett igyekeznek a hallgatók felkészülni a nyelvvizsgára, s erre ma már remek lehetőségek vannak.

Az euroexam.org szakemberei is azon a véleményen vannak, hogy az eredményes szóbeli nyelvvizsga érdekében célszerű a gyakorlati megközelítést fókuszba helyezni. Cikkünkben most azokat a területeket vesszük sorra, melyekre mindenképpen érdemes odafigyelni a felkészülés során.

Kötetlen beszélgetés a nyelvvizsga elején

A vizsgahelyzet a legtöbbeknél stresszes helyzetet teremt. Sokan vannak, akikre az adrenalin és a vizsgadrukk kifejezetten rossz hatással van, és akár a teljesítményt is negatívan befolyásolhatja az idegeskedés.

Ezzel a vizsgáztatók is tisztában vannak, s ők is azt szeretnék, ha a legjobb formáját nyújtaná a vizsgázó. Éppen ezért a szóbeli nyelvvizsga mindig egyfajta bemelegítő beszélgetéssel indul, amely során olyan általános témák kerülhetnek szóba, melyek bármelyik ismerkedés kapcsán. Természetesen már ekkor is oda kell figyelni a helyes nyelvhasználatra, de a könnyed jelleg valószínűleg segít majd feloldódni.

Összefüggő történetmesélés: fókuszban a múlt idő!

A szóbeli nyelvvizsga egyik lényeges pontja a történetmesélés, mely során egy 10-12 képből álló történetet kell elmesélni. Arra mindenképpen célszerű figyelni, hogy ne az egyes képekre és az azokon látottakra fókuszáljunk, hiszen így elveszik a feladat lényege, vagyis a múlt idő megfelelő ismeretének bemutatása.

A képek helyett tehát magát a történetet érdemes előtérbe helyezni, és természetesen fontos szerep jut a helyes nyelvhasználatnak is.

Szituációk a mindennapi életből

A szituációs feladat gyors reagálást, higgadtságot és persze az egyes területek szavainak ismeretét követeli meg. A mindennapi életben számos olyan helyzet adódhat, amikor szükség van ügyintézésre. Ez kerül a középpontba a szituációs gyakorlat során, amikor a vizsgáztató megadja, hogy ő milyen szerepet játszik, s ennek, valamint a helyzetnek megfelelően kerül sor a kölcsönös kommunikációra.

Érvelés idegen nyelven?

A nyelvvizsga feladatok között talán ez az, amitől a legtöbben félnek, hiszen érvelni sokszor még anyanyelven sem egyszerű. A megfelelő szintű felkészüléssel, szókinccsel és kreatív gondolkodással természetesen gond nélkül vehető az akadály. Fontos, hogy a vizsgázó véleményét a megfelelő formában, lehetőleg indoklással együtt fejezze ki.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a felkészülés során a beszéd fontosságát, hiszen az önkifejezést csak ilyen módon sajátíthatjuk el. Jó választás lehet, ha a hallgatók a nyelvvizsga előtti időszakban összeülnek, kommunikálnak, de akár egyedül is megoldható ez. A sikeres nyelvvizsga egyik lényegi tényezője az, hogy minden lehetséges helyzetre felkészüljünk és fókuszba helyezzük a gyakorlatot, a beszéd útján történő önkifejezést.

.