Majtényi elárulta, miből él, és hogy miből fedezi a kampányát

2017.03.06. 09:47

Nem a mások óhaját, hanem saját meggyőződésemet követem - jelentette ki Majtényi László, az ellenzéki pártok által támogatott államfőjelölt az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében, amit válaszul küldött Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kérdéseire.

Hollik István szombati budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy sajtóhírek szerint Soros György amerikai üzletember "145 millió forinttal támogatta Majtényi László tevékenységét az Eötvös Károly Intézeten keresztül". A KDNP-s képviselő azt kérdezte, hogy a támogatásért cserébe "Majtényi Lászlónak mit kell tennie Soros Györgynek", képviseli-e Soros György érdekeit vagy politikai nézeteit. Azt is kérdezte, hogy Soros György ma is "fizeti-e" őt, idén mennyit kap tőle és mire költi?

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke, alkotmányjogász, korábbi ombudsman, civilek és ellenzéki pártok (LMP, MSZP, Együtt, Párbeszéd) államfőjelöltje lakossági fórumon vesz részt a debreceni Belvárosi Közösségi Házban 2017. február 16-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Majtényi László válaszában azt írta, az Eötvös Károly Intézet hat év alatt nem 145 millió forintot, hanem 57 és félmillió forintot kapott Soros Györgyhöz köthető forrásból.

Hozzátette, hogy az elnökválasztási kampányának költségei eddig "nulla forintot tettek ki, miközben többen, köztük ismeretlenek, felajánlottak támogatást", ám ezeket elhárította. A kampány "nulla forintos is marad" - emelte ki.

Saját bevételi forrásairól szólva azt írta, hat évig ombudsman volt, húsz hónapig pedig az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke, amely tisztségről úgy mondott le, hogy nem csupán a "miniszteri fizetést", de a "tetemes végkielégítést" sem vette fel. Egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, több évig dolgozott ügyvédként, ám ezt a tevékenységet jelenleg szünetelteti. Mostani bevételei alapvetően egyetemi oktatói tevékenységéből származnak, minden egyéb forrása legfeljebb kiegészítés - közölte Majtényi László.

A minimálisan szükségesnél több, 43 képviselő támogatja Majtényi László köztársasági elnökké jelölését - jelentették be a Párbeszéd Magyarországért és a volt ombudsman hétfői sajtótájékoztatóján.

A Párbeszéd társelnöke azt mondta, pártja a legmesszebb menőkig támogatja Majtényi Lászlót, mert a jelölt már korábban is bizonyította, hogy maximálisan kiáll a korrupció felszámolása, a demokrácia és a jogállamiság mellett. Szabó Tímea hozzátette, talán még ennél is fontosabb, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori elnökének programjában szerepel a szegénység és az egyenlőtlenségek felszámolása, a jólét megteremtése.

Majtényi László, miután megköszönte a támogatást, nagy örömnek nevezte, hogy elnöki programja olyan pártokat hozott össze, amelyek máskor sok témában vitában állnak egymással.

Programjából részleteket ismertetve azt mondta, a 21. században az emberi civilizáció eljutott egy olyan fokra, amikor ideje leszámolni "bizonyos önzésekkel, kicsinyességekkel". Le kell számolni azokkal az önzéssekkel, amelyeket a hatalmon lévők táplálnak a hatalom nélküliekkel, a gazdagok a vagyontalanokkal, az egészségesek a betegekkel, a ma élők az eljövendő nemzedékekkel, valamint a férfiak a nőkkel szemben - fogalmazott.

.