A "hétvége botrányára" nem kapott válaszokat az ellenzék

2017.04.10. 18:48

Ellenzéki képviselők javasolták, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága ugyanakkor végül nem tájékozódott hétfői, zárt ülésén arról, történhetett-e visszaélés adatokkal a nemzeti konzultáció honlapján keresztül.

A 444.hu írt arról, hogy a nemzeti konzultáció honlapján az orosz Yandex nevű technológiai cég kódja fut. A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap azt közölte, a honlap minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak, de "tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki".

A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójától szerettek volna tájékoztatást kérni az ügyben, a kormánypárti képviselők viszont - az ellenzék elmondása szerint - kivonultak a teremből.

Illusztráció. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke újságíróknak azt mondta, szó esett a programról, "az semmilyen nemzetbiztonsági, adatvédelmi problémát nem jelenthet". Szerinte annak van nemzetbiztonsági kockázata, hogy külföldi milliárdos által működhetnek szervezetek Magyarországon, ezért is nyújtották be múlt pénteken a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A kormánypárti politikus szerint a vasárnapi budapesti tüntetést is a "milliárdos Soros György által pénzelt ügynökszervezetek pénzelték".

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke az ülés után elmondta: a kormánypárti képviselők határozatképtelenné tették az ülést, nem tették lehetővé, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét megkérdezzék, történt-e visszaélés az adatokkal. A politikus szerint ez a magatartás jelzi, hogy az ügyben "van mit takargatni". Molnár Zsolt rendészeti, biztonsági és adatvédelmi szempontokból is a kormányzati nemzeti konzultáció leállítását szorgalmazta.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja kijelentette, miközben az ülésen a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat éves beszámolójának keretében Simicskó István honvédelmi miniszter is a kiberbiztonság fontosságáról beszélt, "a magyar állampolgárok személyes adatai orosz szervereken landoltak". Szerinte egyértelmű, hogy az adatvédelmi szabályzatot megsértették, mivel a kormány azt vállalta, nem továbbítják harmadik félnek az adatokat, ez mégis megtörtént. Ezért az ügyben az LMP ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

A jobbikos Mirkóczki Ádám minősíthetetlennek nevezte, hogy amikor a "hétvége botrányára" szerettek volna válaszokat kapni, "Németh Szilárd parancsára" a kormánypárti politikusok kivonultak az ülésről. A "Fidesz egyre magasabb szinten űzi a bunkóságot, arroganciát és pökhendiséget" - fogalmazott, felvetve: ezek után döntse el a magyar társadalom, hogy van-e takargatnivalója a kormánynak.

.