Mi az igazság és mi a hazugság CEU-ügyben?

2017.04.04. 18:22

Melyikre akad több példa?

Kedden a 444.hu gyűjtötte össze a CEU-val kapcsolatos kormányzati érveket, illetve egészen pontosan azt, hogy mi mindennel "szédítettek a fideszes és KDNP-s politikusok az utóbbi napokban". Összefoglaljuk a cikket.

Érv: a CEU nem tartja be a törvényeket.

Ellenérv: Rétvári Bence államtitkár egyetlen „csalást” tudott a hétfői parlamenti vitában a CEU fejére olvasni, azt, hogy kiad amerikai diplomát is, és ez hátrányba hozza azokat a magyar egyetemeket, amelyek nem adnak ki ilyet. A hatályos törvények szerint ehhez a CEU-nak joga van, ez nem csalás. Sőt, a CEU éppen ezért jött létre.

Érv: adminisztrációs hiányosságok.

Ellenérv: Az Oktatási Hivatal is megállapította, hogy együttműködik az egyetem a szükséges pótlások intézésében. Aki valaha látott már bármilyen vállalkozást vagy intézményt Magyarországon, az pontosan tudja, hogy mi a különbség a csalás, a törvények megsértése, és az adatszolgáltatás pótlása között.

Résztvevők az Oktatási szabadságot csoport Élőlánc a CEU körül címmel meghirdetett demonstrációján, miután az Országgyűlés módosította a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt 2017. április 4-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

A felsőoktatási törvény módosításával teljesíthetetlen feltételek elé állították a CEU-t

  • Épüljön januárig egy új egyetem Amerikában.

A törvény egyik paragrafusa azt mondja ki, hogy EU-n kívüli egyetem csak akkor működhet Magyarországon, ha az anyaországában is tart képzést. Az eddigi helyzet nem volt csalás, hanem erre épült fel az egyetem, összhangban az eddigi magyar törvényekkel. A CEU-t ugyanis éppen arra a modellre alapították, hogy a képzésüket az USA-ban lévő hatóságok is akkreditálták, a képzés lebonyolításával viszont a magyarországi, Közép-európai Egyetem nevű társintézményüket bízták meg.  Ha ezt a kormány nem engedi meg, akkor vége van az egyetemnek.

  • A törvény egy másik paragrafusa azt mondja ki, hogy EU-n kívüli egyetem csak akkor működhet Magyarországon, ha ezt kormányközi szerződés rögzíti 

A szabálynak egyrészt semmi értelme sincs, hiszen soha senki sem tudta még elmondani, hogy miért lesz jobb, ha van ilyen szerződés, szintén a CEU-nak árt a leginkább. Ráadásul olyan szerződést kér számon a törvény, aminek megkötése az USA szövetségi kormányával lehetetlen; az USA-ban nem a szövetségi kormány, hanem az egyes államok hatóságai jogosultak eljárni felsőoktatási ügyekben. Hétfő este fideszes képviselők még hozzátettek a törvényhez egy olyan módosítást, hogy ha egy föderatív államról van szó, ahol nem a szövetségi kormány hivatott ilyen megállapodás megkötésére, akkor is kell a szövetségi kormánnyal egy előzetes szerződést kötni. 

  • Az új feltételek teljesítésének határideje (2018. január 1.) betarthatatlan

A portál annak a bizonyítékait még egy vasárnapi publicisztikájában vette sorra, hogy

"Most már nem csúsztatnak, elkennek, vagy más megvilágításba helyezik a valóságot Magyarország vezetői, hanem mondandójuknak minden eleme hazugság lett. Nem csupán hazug következtetéseket vonnak le a valóság egyes elemeiből - mint tették ezt múlt ősszel a népszavazási kampányban - hanem már a kiindulópontjuk is hazugság. Már az sem igaz, amire reagálnak."

Ez az írás - a CEU-t is érintő részletekkel - itt olvasható el.

.