130 ezer forintot veszíthet, ha erre nem figyel

2017.05.09. 11:19

Nyugdíjbiztosítás esetén továbbra is minden harmadik ügyfél elmulasztja igényelni az adójóváírást - írta meg az mfor.hu.

2016 végéig már összesen 194 ezren kötöttek államilag támogatott nyugdíjbiztosítást, közülük 79 ezren első alkalommal vehetik igénybe az előző évi befizetéseik után járó adójóváírást. Az UNION és az ERSTE Biztosítók arra hívják fel a figyelmet, hogy a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásban ezt az igényt külön fel kell tüntetni ahhoz, hogy az adóhatóság átutalja  az előző évi befizetések után járó összeget. A két biztosító adatai szerint minden harmadik ügyfél mulasztja el ezt az egyszerű lépést, piaci szinten ez a mulasztás 65-70 ezer szerződést is érinthet.

A 2014. év elején bevezetett államilag támogatott nyugdíjbiztosítás keretében az állam az ügyfelek tárgyévi befizetéseinek 20 százaléka után évi 130 ezer forintig adójóváírást fizet. Az adójóváírás azonban nem kerül automatikusan az ügyfelek szerződésére, azt a május 22-ig benyújtandó személyijövedelemadó-bevallás keretében kell igényelni. 

"A tavalyi évben az élő nyugdíjbiztosítási szerződéseinknek mindössze 65 százalékára érkezett adójóváírás a NAV-tól" – magyarázza Bóna Katalin, az UNION Biztosító ügyvezető igazgatója. – "Kis odafigyeléssel ez az arány jelentősen növelhető lenne.

Ügyfélkörében az ERSTE Biztosító is a szerződések mintegy harmadánál tapasztalta az adójóváírás hiányát. "A nyugdíjbiztosítási szerződéseikre az ügyfelek átlagosan évi 200 ezer forint körüli összeget fizetnek be, ami azt jelenti, hogy figyelmetlenségük miatt az adott évben szerződésenként mintegy 40 ezer forintról kell lemondaniuk – mutat rá Bárdos Tamás, az Erste Biztosító termékfejlesztési vezetője.

A teljes cikk itt olvasható el.

.