Videó: Így "tört be" a Momentum az Origó szerkesztőségébe

2017.05.18. 17:47

Propagandistáknál jártunk, hátha van még lelkiismeretük - ezzel a mondattal osztotta meg az alábbi videót Facebook-oldalán a Momentum Mozgalom csütörtökön.

A portál megfogalmazása szerint "betört az Origóhoz a Momentum Mozgalom", méghozzá "a Jobbikhoz közeli kurucinfó módszereihez hasonlatosan".

Az MTI tudósítása szerint Lázár János minisztert csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is megkérdezték, hogy a Momentum Mozgalom "betört" az Origo szerkesztőségébe, amit Lázár János megdöbbentőnek nevezett, mint mondta: "nem bírnak magukkal, úgy látom". "Nem ez fog a választói bizalom megszerzéséhez vezetni" - fogalmazott.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű civil szervezet az esettel kapcsolatban ugyancsak Facebook-oldalán az alábbi szöveget tette közzé: "Az Origo székhelye magánterület. Magánterületre engedély nélkül senki - még a hatóságok - sem léphetnek be. Az engedély hiányát pedig nem pótolja a közérdekre való hivatkozás. Az újságírókról véleményformáló szerepük miatt a hozzájárulásuk nélkül is készíthető fényképes tudósítás - ezt azonban nem minden élethelyzetben kell elviselniük, hanem csak akkor, amikor a nyilvánosság szférájában végzik a munkájukat. A politikai pártok rendeltetéséből következik, hogy maguk is alakítják a közéleti vitákat. Ebbe beletartozhat az is, hogy megismertessék a választópolgárokkal a propagandának vélt sajtó működését. Ehhez azonban csak törvényes eszközöket választhatnak; olyanokat, amelyek nem sértik meg mások jogait. Politikai párt ne válaszoljon jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja."

A momentumosok a 444.hu-nak elmondták, két céllal mentek oda: egyrészt meg akarták kérdezni, hogy tényleg felülről irányítják az Origo lejárató anyagait, másrészt hogy megmutassák az Origóban dolgozó sajtómunkásoknak, hogy ők is hús-vér emberek, hogy erről ne feledkezzenek meg, amikor legközelebb lejárató anyagokat írnak róluk. 

"Ez nem olyan volt, mintha egy újsághoz mentünk volna be, hanem mintha Németh Szilárd irodájába nyitottunk volna be" – mondta a portálnak Papp Gergő, a párt sajtósa, aki szerint éles vonalat kell húzni a sajtó és a fideszes propagandagépezet közé. Az Origo Papp szerint közpénzen folytat hazugság- és gyűlöletkampányt, a kormány szócsöveként.

A videó forrása: a Momentum Mozgalom Facebook-oldala

.