Humánmeteorológia: egyre nehezebben viseljük a melegedést

2017.06.14. 06:31

Szerdán is elkerülik a frontok a Kárpát-medence térségét, a szél is csupán mérsékelt lesz napközben. Ugyanakkor a folytatódó melegedés egyre nagyobb megterhelést jelent mind a fokozottan melegfront-érzékenyek, mind a vérnyomáspanaszokkal küzdők számára.

Szerdán sem front határozza meg a humánmeteorológiai helyzetet, mint inkább a fokozódó meleg és a déli órákban a rendkívül erős UV-sugárzás. A melegedést sokan egyre nehezebben viselik, a fáradékonyság és a bágyadtság mellett egyeseknél emésztési problémák, puffadás is jelentkezhet. A fáradtság elűzésére párologtassunk citrom, vagy bazsalikom illóolaját, az emésztési panaszok enyhítése érdekében pedig a megnövelt folyadékbevitel mellett egy időre mellőzzük étrendünkből a puffasztó ételeket (pl. káposzta, karfiol) és inkább többször együnk kisebb adagokat.

Illusztráció

A gyorsan melegedő időben az arra hajlamosak napközben átmeneti vérnyomás-ingadozásokat tapasztalhatnak, de a tünetek a következő napokban is többször jelentkezhetnek. Az érintetteknek ajánlott már most elkezdeni a galagonya tea rendszeres fogyasztását, illetve igyekezzenek a nehéz, fizikai igénybevétellel járó tevékenységek helyett inkább kímélő programokkal és lehetőleg minél több pihenéssel tölteni a napot.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.