Kezdődik a cseresznyeszezon, de van egy rossz hírünk is

2017.06.01. 11:05

Ahogy ez eper, úgy a cseresznye sem viselte jól a tavaszi fagyokat.

Kezdődik a cseresznyeszezon, a legnépszerűbb fajta hagyományosan a Germersdorfi óriás, a Biggarreau Burlat és a Van. A gyümölcs árát vélhetően befolyásolja majd, hogy a termelők szerint a húsvét utáni fagyok miatt 20 százalékos lehet a terméskiesés - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarországon 2800 hektáron termesztenek cseresznyét, a jelentősebb termőterületek Pest (mintegy 600 hektár), Heves (500 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (430 hektár) és Bács-Kiskun megyében (340 hektár) találhatóak. Mintegy 700 termelő foglalkozik a cseresznye piaci árutermesztésével. Az utóbbi öt évben a cseresznyetermés 15-20 ezer tonna között mozgott, a tavaszi, nyár eleji időjárástól függően, ugyanis a gyümölcs virágzásakor a fagy, terméséréskor a nagy mennyiségű csapadék okozhat kárt. A termőterület az elmúlt 15 évben folyamatosan emelkedett és a termésmennyiség is. A becsült termésmennyiség 2016-ban megközelítette a 20 ezer tonnát.

A cseresznyeexport átlagosan évi ezer tonna körül alakul és elsősorban a környező országokba, valamint Németországba és a Baltikumba irányul. A cseresznyeimport minimális mértékű, mintegy 100 tonna, amely javarészt Németországból érkezik szeptemberben.

.