Szokatlan tompaságot, szétszórtságot tapasztalhat hétfőn

Humánmeteorológia

2017.06.19. 06:30

Hétfőn nem befolyásolja front a humánmeteorológiai helyzetet, inkább csak az erőteljes melegedés okozhat panaszokat az arra fokozottan érzékenyeknél. A napos tájakon az UV-sugárzás helyenként ismét extrém erős lehet, megfelelő bőrvédelem nélkül nem ajánlott a tűző napon tartózkodni!

Hétfőn is frontmentes időben lesz részünk, inkább csak az erőteljes melegedés válthat ki tüneteket az arra fokozottan érzékenyeknél. Többen szokatlan tompaságot, szétszórtságot tapasztalhatnak, amely mind a munkában, mind a hétköznapi teendők során sok kellemetlenséget okozhat. Élénkítésre ajánlott néhány csésze citromfű teát meginni, amely egyebek mellett a koncentráló-képességre is jó hatással bír. Ezen kívül egyre többen tapasztalhatnak migrént is, melynek enyhítésében a fokozott folyadékbevitelen túl a jázminos zöld tea nyújthat még hatékony segítséget.

Az újabb melegedés a keringési- és vérnyomásproblémákkal élőket is megviselheti. Többeknél a délelőtti, kora délutáni órákban gyakorivá válhat a vérnyomás-ingadozás, egyeseknél átmeneti keringési panaszok is felléphetnek. Az érintetteknek a következő napokban ajánlott kerülni a fokozott fizikai és érzelmi megterheléseket, illetve javasolt áttérni a könnyebb, gyomrot kímélő étrendre is.

Kedvezően alakul a helyzet a szabadtéri programok számára, az ország középső harmadán, illetve az Északi-középhegység területén a változó felhőzet miatt a leégésveszélytől a déli órákban sem kell tartani. Ugyanakkor a napos tájakon az UV-sugárzás helyenként ismét elérheti az extrém erős fokozatot! Fontos, hogy mielőtt valaki a tűző napra merészkedne, annak javasolt magas faktorszámú naptejjel bekennie magát, továbbá ajánlott kalapot, sapkát, illetve UV-szűrős napszemüveget is viselnie.

Nő a pollenterhelés, fokozódnak a csalán-, illetve a pázsitfűfélékre allergiások panaszai. Amennyiben Ön is érzékenyek ezen allergén növények virágporára, úgy igyekezzen kerülni réteket, mezőket, illetve a városi parkos területeket is. A tejtermékek fogyasztását is ajánlott mérsékelni a következő napokban.

A közlekedés során most alapvetően nem várható veszélyes időjárási jelenség, de a napsütés a Dunán-, valamint a Tiszántúlon gyakran zavaró lehet! Érdemes napszemüveggel útnak indulnia. Egyesek fáradtak, figyelmetlenebbek lehetnek a megszokottnál, és kirándulni is sokan útra kelnek. Közlekedjen fokozott figyelemmel.

Forrás: meteoklinika.hu

.