Hirdetés

200 embert vittek kórházba a Sziget ideje alatt

200 embert vittek kórházba a Sziget ideje alatt

2017.08.16. 21:33

A epilepsziás rohama volt a legsúlyosabb betegnek, de volt végtagtöréses, tüdőgyulladásos és allergiás is.

Hirdetés

Az idei Sziget fesztivál idején több mint 200, a világ számos országából érkező fesztiválozót szállítottak be és láttak el a budapesti Honvédkórházban - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.

    A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ közleményében kiemelte: a Hajógyári-sziget a Honvédkórház sürgősségi ellátotti területéhez tartozik. Így az évtizedek óta megrendezett Sziget fesztivál (helyszínen nem ellátható) sérültjei és betegei a kórház sürgősségi betegellátó, valamint baleseti sebészeti osztályának jelentenek leginkább többletfeladatot. Évről évre nagy számban látnak el a Szigetről érkező sérülteket - írták, hozzátéve: 2015-ben 192, tavaly 230, idén 208 embert láttak el.

    A betegek több mint 90 százalékát az ellátás és néhány órás megfigyelés után elengedték. Idén a legsúlyosabb eset egy epilepsziás rohamot kapott férfi volt. A legtöbb sérülés zúzódás vagy végtagtörés volt, de előfordultak allergiás, tüdőgyulladásos betegek, illetve többeknek amiatt volt szükségük orvosi segítségre, mert otthon felejtették rendszeresen szedett gyógyszereiket. A legfiatalabb ellátott fesztiválozó 17, a legidősebb 63 éves volt.

    A Honvédkórházba szállítottak ötöde volt csupán magyar, több holland, német, francia, brit állampolgár volt, de chilei és új-zélandi is volt a sérültek között.
    A kórház közleményében kitért arra is: változatlanul problémát jelent, hogy sok fiatal úgy utazik külföldre, hogy nincs érvényes biztosítása. "Az intézmény reméli, hogy a későbbiek során a Sziget fesztivál szervezői más tömegrendezvények szervezőihez hasonlóan háttérintézményi megállapodást kötnek a Honvédkórházzal, amely elsősorban a többletfeladatokból járó járulékos költségeket fedezné, illetve lehetőséget nyújtana a biztosítással nem rendelkező betegek ellátásának finanszírozására" - jegyezték meg, de hozzátették: az "MH Egészségügyi Központ a következő évben is felkészül a fesztiválozók ellátására".
    Az idei, 25. - kedd este zárult - Sziget fesztiválnak mintegy 450 ezer látogatója volt.

Galéria

.