Hirdetés

Grill-kisokos: 7 tipp a gondtalan kerti grillezéshez

Grill-kisokos: 7 tipp a gondtalan kerti grillezéshez

2018.07.28. 09:57

A szabad tűzön sütés titka a sokféleségben rejlik, no és persze abban, hogy grillezni szinte bárhol lehet.

Hirdetés

Találd meg a tökéletes alapanyagot!

Minden az alapanyagoknál kezdődik. Ne érd be kevéssel, mindig a legjobbat keresd. A legfinomabb falatok a friss, zamatos, minőségi alapanyagokból születnek. Dobj a rácsra bátran mindent: húst, zöldséget, grill sajtot, sőt még gyümölcsöt is!

Kísérletezz és próbálj ki új recepteket!

Ha grillezésről van szó, akkor bátran kísérletezhetsz. Használj friss zöldfűszereket, egy zamatos rozmaringszál vagy egy karakteres kakukkfű még határozottabb ízt ad a rácson sülő finomságoknak.

Készítsd magad a fűszerkeveréket, grillpácot!

Az üzletek polcai roskadoznak a grillfűszerektől, de ezek többnyire tele vannak ízfokozókkal és aromákkal. Ha tudsz, használj friss fűszernövényeket; de saját fűszerkeveréket, grillpácot is készíthetsz: ehhez feketeborsot, fokhagyma granulátumot, édes és csípős pirospaprikát, chilit és szerecsendiót használj, valamilyen karakteres fűszerrel (például rozmaring) kiegészítve. A pácba soha ne tegyél sót, mert elszívja a húsból a nedvességet. Jó szolgálatot tehetnek továbbá a marinádokhoz a különböző ecetek (balzsamecet, vörösborecet) és elengedhetetlen a jó minőségű olívaolaj.

Első az egészség

Sokat tehetsz az egészségedért, ha a vörös húsok helyett a fehér húsokat (szárnyasokat, halakat) részesíted előnyben. A húsok előkészítésekor a zsírdarabok eltávolítása nem csak a diétának kedvez, de elkerülheted azt is, hogy a tűzbe csöppenve lángra kapjon az étel. Fontos, hogy a húsokat kellőképpen süsd át, így nem csak finomabbak lesznek, de a baktériumok is elpusztulnak. Emellett érdemes minél több zöldséget is helyezni a rácsra: a cukkini, a kukorica, az édesburgonya, a padlizsán, a paprika és a hagyma remek választás e célra.

Válassz jó szenet!

A tüzelőanyag a lelke mindennek: minden ezen áll vagy bukik. Próbálj ki többféle szenet. Kerüld a nagyon aprókat, törekedj a szép, egyenletes darabokra, hiszen ezek biztosítanak majd egyenletes hőellátást.

Ne csak a húsevőkre gondolj!

Grillezni nem csak húsokat, zöldségeket, hanem gyümölcsöket és sajtot is lehet. Egy grill party akkor a legjobb, ha sokan vagyunk, de minél többen üljük körül az izzó parazsat, annál biztosabb, hogy mindenki mást szeret. Gondolj a vegetáriánusokra is, és azokra a húsevőkre, akik szívesen esznek a hús mellé vagy helyette grillezett zöldséget vagy grillsajtot.

Csak biztonságosan!

A grillezőt mindig tartsuk távol az éghető dolgoktól, legyen a közelben egy vödör víz, homok, melyek segíthetnek eloltani egy esetleges tüzet. Amikor végeztünk a sütögetéssel, győződjünk meg róla, hogy teljesen eloltottuk a tüzet, és még véletlenül sem kaphat lángra.

.