Hirdetés

Így megelőzhetőek a tragédiák!

Így megelőzhetőek a tragédiák!

2017.10.03. 15:33

A mérgezések, tűzesetek így elkerülhetőek.

Hirdetés

A csípős hajnalok miatt sokan már elkezdtek fűteni. A téli szezon előtt viszont nagyon fontos, hogy ellenőriztessük a különböző fűtési rendszereket. Szakemberek szerint a tűzesetek és a mérgezések legtöbb esetben mind megelőzhetőek lennének, ha a tulajdonosok ezt nem mulasztják el.

A szakemberek szerint annak ellenére, hogy a kéménytisztítás ingyenes, sokan így sem végeztetik el.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke tájékoztatott, hogy minden esetben fontos ezeket a készülékeket rendszeresen karbantartani. Évente legalább egyszer karban kell tartani és ezt leginkább a fűtési szezon kezdetén.

Természetesen jól meg kell választani a szakembert, aki megfelelő képesítéssel rendelkezik ehhez.

A fűtési szezonban nemcsak a szénmonoxid-mérgezés okozhat balesetet, hanem az is, hogy sokan nem megfelelő anyagokkal tüzelnek.

Az Országos Mentődolgozók Szövetségének alelnöke, Illés István elmondta, 10-20 közé tehető a halálos áldozatok száma és több száz nagyságrendű a szén-monoxid-mérgezések száma.

A szakemberek azt javasolják, a rendszeres ellenőrzés mellett a lakástulajdonosok szerezzenek be szén-monoxid-érzékelő berendezést. Hozzáteszik: a jó minőségű eszközök nem olcsók, akár 15-20 ezer forintba is kerülhetnek, ugyanakkor életet menthetnek.

.