Hirdetés

A homeopátia segítség vagy átverés?

A homeopátia segítség vagy átverés?

2017.11.11. 10:16

A homeopátiának bizonyított helye van a gyógyításban.

Hirdetés

Magyarországon a homeopátia rendszeres használóinak 35%-a szerint a homeopátia minden alkalommal segít a gyógyulásban. Franciaországban most zárult le az eddigi legnagyobb léptékű 10 éves kutatási program, amely valós körülmények között vizsgálta a franciaországi háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre. A tudományos kutatás alátámasztotta a magyar betegek tapasztalatait és megerősítette: a homeopátiának bizonyított helye van a gyógyításban.

Magyarországon a lakosság 40%-a támogatja az alternatív gyógymódokat, 22%-uk családjában már kipróbáltak homeopátiás szert, és a családok 5%-a rendszeresen használja a homeopátiát.

A Median által 2017. október második felében 1200 fős országos reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a megkérdezettek 44%-a gondolja úgy, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, amivel sok betegséget lehet eredményesen gyógyítani. A homeopátia rendszeres használóinak 58%-a szerint ezek a szerek néha működnek, néha nem, 35%-uk viszont úgy tapasztalta, hogy mindig segítenek.

Franciaországban a betegek 77%-a bízik a homeopátiában, 56%-uk már próbálta és 36%-uk rendszeresen alkalmazza, a betegek 55%-a konvencionális és homeopátiás szert is szed egy időben. A homeopátiás konzultációt és gyógyszereket támogatja a társadalombiztosító. A 62 ezer háziorvos közül 58 ezer írt már fel homeopátiás készítményt a betegének.

A homeopátia gyógyításban betöltött szerepét, a hagyományos gyógyszerekhez viszonyított hatásosságát az eddigi legnagyobb léptékű, 10 éves kutatási program keretében Franciaországban végezték el. Az EPI3 kutatás valós körülmények között vizsgálta a franciaországi háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre. A vizsgálatba bevontak olyan orvosokat, akik a konvencionális gyógyítás hívei, homeopata orvosokat, és olyanokat, akik mindkét módszert vegyesen alkalmazzák. A betegekkel a gyógyszerfelírást követően egy, három és tizenkét hónappal beszéltek, így hosszú távon nyomon követték állapotukat. A vizsgálat során figyelemmel kísérték a betegség klinikai lefolyását, a gyógyszerfogyasztást és egyéb orvosi kezeléseket, a nemkívánatos hatásokat és azt is, előfordult-e, hogy a beteg elesett valamilyen gyógyulási lehetőségtől. 

Az összesen 825 háziorvos és 8 559 beteg részvételével végzett EPI3 vizsgálat arra a három betegségcsoportra fókuszált, amellyel a leggyakrabban fordulnak háziorvosukhoz a betegek: az izom- és csontfájdalmak, a felső légúti fertőzések, az alvászavar, valamint a szorongás és depresszió.

Az izom- és csontproblémákban szenvedő, homeopátiával kezelt és 1 évig utánkövetett betegek, feleannyi nem szteroid gyulladáscsökkentőt és egyharmaddal kevesebb fájdalomcsillapítót szedtek, mint a homeopátiát nem alkalmazók, hasonló gyógyulás mellett. A felső légúti megbetegedésben szenvedő betegek ellátásakor a homeopata orvosok feleannyi lázcsillapítót és antibiotikumot alkalmaztak, hasonló gyógyulási eredménnyel. Azoknál a betegeknél pedig, ahol szorongást, vagy depressziót diagnosztizáltak, a homeopata orvos  harmadannyi pszichotróp szert írt fel, hasonló klinikai hasznosság és gyógyulási esély mellett.

 

 

„Mindig is személyes meggyőződésem volt saját és kollégáim tapasztalata alapján, hogy a homeopátia hatásos és rendkívül jó módszer a háziorvosi gyakorlatban. Most már azonban nem csak egyszerűen meggyőződésről van szó, hiszen az EPI3 a kezünkbe adta a bizonyítékot. Ma, ha a kizárólagosan hagyományos orvoslást alkalmazó kollégáimmal beszélgetek, elmondhatom: ugyanolyan betegeket kezelünk, ugyanolyan súlyos betegségekkel, és mi a homeopátiával ugyanazt a javulást érjük el alacsonyabb költséggel és kevesebb ártalmas következménnyel.” hangsúlyozta Dr. Radnai Andrea, orvos, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke.

.