Hirdetés

Orvosi díjat alapított a Szombathelyi Egyházmegye

Orvosi díjat alapított a Szombathelyi Egyházmegye

2018.01.22. 18:00

Átadó 2018. január 22-én, Körmenden

Hirdetés

A test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László díj

Új orvosi díjat alapított a Szombathelyi Egyházmegye

 

A magyar orvosképzés, a magyar orvosok hivatástudata világviszonylatban is kiemelkedő. Orvosaink a kellő eszközök és megbecsültség gyakran megtapasztalt hiányának ellenére is nagy odaadással és szakértelemmel végzik a gyógyítói feladatukat. Szeretnénk ezt a szolgálatot megköszönni, évről-évre egy kiváló orvost kitüntetni, valamint a hit és az orvosi hivatás kapcsolatát az egészségügyben dolgozók lelkében megerősíteni. Szeretnénk fórumot teremteni arra, hogy az orvosok hitbeli meggyőződésükről, elhivatottságukról, az orvosi etika alapkérdéseiről egymással beszélhessenek.

Ezt a célt szolgálja a Szombathelyi Egyházmegye által 2018-ban alapított A test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László díj.

Az elismeréssel kapcsolatban dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök kiemelte:

„ A Szombathelyi Egyházmegye mindig büszke volt dr. Batthyány-Strattmann Lászlóra, a Szegények Orvosára.

Személye és munkássága példa arra, hogy az elkötelezett keresztény életből, mély Istenhitből kiemelkedő orvosi szolgálat fakad.

Külön is fontos az ő életéből, hogy támogatta az elesetteket: a rászorulókat ingyen gyógyította, sőt, lelki és anyagi támaszt is nyújtott számukra. Gyógyított lelket és testet egyaránt. Szeretnénk, ha a jövőben is ez a szellemiség vezetné a magyar orvosokat.

Ezért alapítottuk a díjat, amellyel minden évben kitüntetünk egy, a hivatásában kiemelkedő eredményeket elért, példaértékű szolgálatot teljesítő orvost.”

 

A díj átadására 2018. január 22-én kerül sor Körmenden, ahol dr. Batthyány-Strattmann László kórházat működtetett. Az ünnepég a Szent Erzsébet-templomban 18 órakor kezdődik, hálaadó szentmise bemutatásával. Ezt követően dr. Gyürki László prelátus rövid előadást tart Boldog Batthyány László orvosi tevékenységéről, majd PhD. dr. Csákváry Violetta csecsemő-és gyermekgyógyász, a Markusovszky Kórház részlegvezető főorvosa tart előadást a hit szerepéről az orvosi hivatásban.

Az ünnepség végén kerül sor a kitüntetés átadására.

Az eseményre nemcsak a megyében dolgozó orvosokat várjuk, hanem Boldog Batthyány-Strattmann László tisztelőit is.

.