Elfogadták Szombathely költségvetését

2018.02.15. 19:08

Hamarosan megkezdődnek az útfelújítások.

Több mint 32,7 milliárd forintos mérleg szerinti bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el csütörtökön Szombathely költségvetését a megyei jogú város közgyűlése, ebből mintegy 16,4 milliárd forint fordítható működésre és 16,3 milliárd forint beruházásokra. 

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester a költségvetési vita felvezetőjében a város anyagi helyzetének stabilitását hangsúlyozta, amihez szavai szerint nagy mértékben hozzájárul a helyi gazdaság kiemelkedő teljesítménye, aminek köszönhetően 2010 óta csaknem duplájára nőtt az iparűzési adóbevétel, 2017-ben meghaladta a 8,2 milliárd forintot, 2018-ban pedig várakozásai szerint több mint 8,5 milliárd forint lehet.

Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető azonban felszólalásában "fogyókúrás költségvetésnek" nevezte az idei büdzsét, mondván abban több terület finanszírozása nem éri el a tavalyi szintet sem. Komoly terhet jelent szavai szerint az a 804 millió forint, amit szolidaritási hozzájárulásként kell befizetni a költségvetésbe. Szembesítette a városvezetést azzal a korábbi ígéretével, hogy 2018-ban 1 milliárd forintot költenek majd út-, híd- és járda felújításokra, miközben az eléjük terjesztett költségvetésben erre a célra 400 millió forint szerepel.


Molnár Miklós (Pro Savaria) költségvetésért felelős alpolgármester kifejtette: a rendeletben kötelezettséget vállalnak arra, hogy amennyiben a vagyongazdálkodási bevételek meghaladják a 200 millió forintot, a többlet 80 százalékát, valamint az elszámolás után a tavalyi pénzmaradvány felét útfelújításokra fordítják.


Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) frakcióvezető közölte: annyi útfelújítás kezdődik el hamarosan a városban, hogy a szombathelyiek türelmét kéri a munkálatok miatt.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) tanácsnok a költségvetésben előirányzott 16,5 milliárd forintnyi részben uniós, részben pedig központi forrásból megvalósuló fejlesztésre hívta fel a figyelmet, amelyből felsorolása szerint jut pénz a Szombathelyi Képtár felújítására, a fedett uszoda továbbfejlesztésére, az AGORA Sportház energetikai fejlesztésére, a szombathelyi Sportliget fejlesztésére, teniszpályák és egy lovas centrum megépítésére is.

A város költségvetését végül 11 igen szavazattal 8 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a testület.

.