Hirdetés

Jön a havazás: Szombathelyen már előre besózzák az utakat

Jön a havazás: Szombathelyen már előre besózzák az utakat

2018.02.19. 16:02

A SZOVA közleményben értesít, hogy este már az utakon lesznek a gépeik.

Hirdetés

Az autósok elnézését és megértését kérjük forgalomlassító munkavégzésünk során: a SZOVA Nonprofit Zrt. ma este hat órától megelőző jelleggel megkezdi a kezelése alá tartozó szombathelyi közutak síkosságmentesítését.

Az időjárás előrejelzések havazást ígérnek éjféltől, a preventív alásózással pedig jó eséllyel csökkenthető annak veszélye, hogy a lehullott csapadék a járművek terhelése hatására jégpáncélt képezzen az aszfalton.

A felszórt felületen a gumiabroncsok által kifejtett hő hatására a hó/jég ugyanis elolvad.

A forgalmasabb szakaszokon a nagyobb hőkibocsátás miatt gyorsabban megy végbe ez a folyamat, azok a mellékutak viszont, melyeken kevesebb jármű fordul meg, lassabban olvadnak fel.

A közutak takarítása fontossági sorrendben történik: elsőbbséget élvez a busz és főútvonalak takarítása, a lejtős szakaszok, ezek síkosságmentesítése után kerül sor a mellékutakra és a parkolókra.

A síkosságmentesítés során használt anyagokat a Körmendi úti telephelyünkön raktározzuk. 500 tonna ipari só, 200 tonna zúzalék és 1 tonna calcium-klorid áll rendelkezésre, de fogyásuk után ezeket folyamatosan pótoljuk.

Téli készenlétünk idején állandóan ellenőrizzük a kezelésünk alá tartozó szombathelyi közutakat és figyeljük a meteorológiai előrejelzéseket. A készenlét alatt tapasztaltak és az időjárási előrejelzések által jósoltak szerint születnek a döntések a szükséges intézkedésekről.

Tartós havazás esetén a sózás mellett hótoló járműveinket is bevetjük.

A tél legerősebb lehűlésére figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

.