Hirdetés

Húsvéti fonott kalács készítése lépésről, lépésre

Húsvéti fonott kalács készítése lépésről, lépésre

2019.04.20. 16:27

Így készül az igazi húsvéti, foszlós kalács.

Hirdetés

húsvéti kenyér, és a húsvéti kalács ilyenkor (is) áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelképezi. A húsvéti kalács elkészítése már egy kicsit nagyobb türelmet, illetve gondoskodást igényel, de ezért kárpótol minket a friss kalács semmivel össze nem hasonlítható zamata:

Húsvéti fonott kalács hozzávalói:
50 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg mazsola (áfonya) - opcionális, de finomabb lesz tőle
3 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
2 evőkanál kristálycukor
só, sáfrány, rozmaring ágacska
amarettó likőr

Foszlós, húsvéti kalács elkészítési idő: előkészület 20 perc + pihentetés 15 perc + kelesztés 30-40 perc + 40-45 percig.

Húsvéti fonott kalács elkészítése:

1. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, és a sáfrányt.
2. Megvárjuk, amíg langyos nem lesz, hozzáadjuk az élesztőt, és feloldjuk benne, félrerakjuk, és hagyjuk 15 percig kelni.
3. Egy lábasban a vajat felolvasztjuk, amikor forró, beledobjuk a rozmaring ágacskákat, és 5 percig sütjük benne. Amikor kész, félretesszük hűlni.
4. Egy tálkába forró vizet öntünk, beleszórjuk a mazsolát és az áfonyát, valamint beleöntjük az amarettó likőrt, és hagyjuk ázni benne felhasználásig.
5. Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, és összekavarjuk.
6. Beleütjük a tojásokat, a langyos vajat, amiből előzőleg eltávolítjuk a rozmaring ágakat, és a felfuttatott élesztőt, majd jól kidolgozzuk, lágy tésztává dagasztjuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, letakarjuk egy ruhával, és 1 órán át kelesztjük.
7. Amint megkelt, átdagasztjuk, és beledolgozzuk a kicsit kinyomkodott mazsolát, és a vörösáfonyát. Amint kész, félretesszük pihenni 15 percre.
8. Vajazzunk, és lisztezzünk ki egy sütőlemezt.
9. A kicsit megkelt tésztát két részre vágjuk, 1/3 - 2/3 arányban. A kisebbik darabból egy kis kerek cipót formálunk.
10. A 2/3 -os darabot három egyenlő részre vágjuk, és mindegyik darabból egy hosszú hurka formát hengerítsünk, egyenként kb. 45 cm hosszúakat. Amikor megvagyunk, fogjuk össze a végüket, és fonjunk belőlük egy fonatot.
11. A kerek cipóformájú darabot egy kicsit formáljuk henger alakúra, és a fonatot az alsó felére helyezzük körbe rá, úgy hogy a fonatot a végén fogjuk össze, és hajtsuk a cipócska alá.
12. Helyezzük a sütőlemezre, takarjuk le ruhával, és kelesszük 30-40 percig.
13. A sütőt melegítsük elő 180°C fokra. /légkeverésesben :160 °C fok/
14. Amint a tészta megkelt, kenjük be egy tojás felvert sárgájával és a cipó közepén egy éles késsel vágjunk egy kereszt alakú bemélyedést.
15. Helyezzük a sütőbe, és süssük kb. 40-45 percig.
16. Amikor megsült, vegyük ki, helyezzük egy rácsra, a vízbe keverjük a kristálycukrot, és egy ecsettel kenegessük meg a kalácsot, a cukros vízzel.
17. Burkoljuk egy ruhába, és hagyjuk kihűlni

Jó étvágyat kívánunk hozzá!