Csapatépítés a pilisi ösvényeken ( beszámoló)

A szombathelyi Premontrei diákjainak természetjárása

2018.06.06. 17:03

Farkas Attila beszámolója

Az osztályok közötti kommunikáció elősegítését és a kapcsolatok kiépülését is szolgáló természetjáró túrán vettek részt a Premontrei Gimnázium 11. évfolyamára járó tanulók. Célunk, hogy a jövő tanév végzősei aktív segítői legyenek egymásnak, az előttük álló feladatok (pl. szalagavatói műsorok, pályaválasztás stb.) megoldásában. A közös túrázást a természeti szépségéről méltán híres Rám-szakadékba szerveztük. Egy ilyen kirándulás híre az iskola falain belül, a diákok körében gyorsan terjedt, így 95 diák jelentkezett a programra.

Katt a képre!

A mostában állandósuló forró napok jelezték, hogy bizony az idei tanévet szimbolizáló centi meglehetősen rövid. A nyarat idéző hőmérséklet alaposan igénybe vette túrázóinkat. A Rám völgyének párás, hűvös mikroklímája átmenetileg felfrissítette csapatunkat. A szakadékban fémlétrák nehezítették utunkat, és patak magas vízszintje, hordaléka is erős koncentrációt, egyensúlyérzéket igényelt, hogy az átkelést megússzuk szárazon. A völgyet egy kis fahídon át hagytuk el, majd egy meredekebb szakasz, a Téry út nyomvonalára értünk. Az erős emelkedőn csapataink egyre nagyobb látótávolságra kerültek egymástól. Dobogókőre felérve bevártuk egymást, ahol egy hosszabb pihenőt tartottunk, így mindenki megebédelhetett. Miután a csoportképek is elkészültek, egy kellemesebb része következett a kirándulásnak, hiszen egy lejtős területen haladtunk a Királykúti-nyereg felé. A völgy végét egy patak keresztezte, aztán egy újabb erős emelkedő az Akasztó-hegy törte meg csoportunk lendületét.

A hegyre felérve, bevártuk a lassabban haladó diákokat, majd a Duna szegélyezte hegyek között barangoltunk tovább a Prédikálószéken elhelyezett kilátóig. A kilátóba felmenni szinte kötelező, mert csodálatos panoráma nyílik a Dunakanyarra. Itt megtartottunk az utolsó pihenőnket, erőt gyűjtve a túra végső szakaszához. Elkészültek a csoportképek is, hogy segítségükkel újra átélhetők legyenek az élményeink. A Vadálló-kövek sziklái mellett erős lejtős területen haladtunk a Dömösi-Malom patak irányába. Ezen a szakaszon sokszor jól jött a megfelelő túracipő és a helyes túratechnika, de egy segítő társ is megnyugtatásul szolgált. A patak partjára leérve a gyertyán liget árnyékában pihentük ki a kirándulás fáradalmait. A túra teljesítéséért, minden résztvevő egy emlékérmet kapott, maradandó emlékként.

A nap folyamán többször megfogalmazódott tanulóink részéről, hogy mennyire értékes és hasznos ez a program. Ennek megfelelően fogunk még szervezni, ilyen és ehhez hasonló túrákat. Ezúton szeretném megköszönni segítő tanár kollégáimnak a segítségüket.

Farkas Attila tanár


cms://img/openGallery

Galéria

.