Hirdetés

Itt a lista, ahová nem ajánlott utazni 2018-ban
pixabay.com

Itt a lista, ahová nem ajánlott utazni 2018-ban

Utazás - ide nem ajánlott

Konzuli Szolgálat

2018.06.25. 22:39

Hirdetés

Terrorizmussal, terrorfenyegetettséggel kapcsolatos általános figyelmeztetés

A terrorfenyegetettség – az egyes konfliktusok változó intenzitása mellett – világszerte továbbra is jelentős. A szélsőséges ideológiák fennmaradása - és több helyütt térnyerése –, bizonyos csoportok, és főként a fiatalság körében tapasztalható radikalizáció az erőszakos cselekedeteknek olyan megnyilvánulásaihoz vezet, amelyek nem csak a konfliktusok résztvevőire, hanem a polgári lakosságra, a turistákra, a külföldi munkavállalókra nézve is reális veszélyt jelentenek.

A mozgatóerők rendkívül sokrétűek, vallási-ideológiai okoktól kezdve a gazdasági-szociális tényezőkön át az egyéni sérelmekig bezárólag akadhatnak olyan „érvek”, amelyek terrorista cselekmények elkövetésére indíttathatnak személyeket. A terrorista cselekmények sajátossága, hogy nem hagyományos harcászati célpontok ellen, hanem védtelen személyek, polgári intézményi struktúrák ellen irányulnak.

Különösen nagy az ilyen erőszakos cselekmények veszélye az akut válsággócokban (a Közel- és Közép-Kelet, Afganisztán, Pakisztán, Észak- és Fekete-Afrika bizonyos térségeiben), de olyan övezetek/intézmények is célpontok lehetnek, ahol a terrorcselekmények figyelemfelkeltő hatása különösen nagy. Ez utóbbiakhoz sorolhatók a nyugati országokban történt - számos emberáldozatot követelő és a nemzetközi sajtóban kiemelt figyelmet kapó – merényletek.

Viszonylag új fejleménynek tekinthetők a fejlett országokban – főként a bevándorlók körében – terjedő szélsőségesen radikális eszmék, amelyek terrorista cselekmények elkövetését indukálhatják.

A globális terrorfenyegetettség változatlan. Különösen azokban a térségekben lehet számolni terrorveszéllyel:

  • amelyek a múltban is terrorcselekmények célpontjai voltak,
  • ahol polgárháborús állapotok uralkodnak,
  • ahol katonai műveletek folynak,
  • ahol a terroristák a helyi lakosság támogatását élvezik.

A terrortámadások kiemelt célpontjainak számítanak a jelképértékkel bíró helyek, épületek, vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, közúti-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra, turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek. (Forrás: konzuliszolgalat.kormany.hu)

.