Hirdetés

Mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha egy kóborló medvével futnánk össze
Kerüljük a szemkontaktust! Jó tanácsok, ha medvével találkoznánk - MTI-fotó: Veres Nándor

Mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha egy kóborló medvével futnánk össze

Kóborló medve

Híradó.hu

2018.06.08. 23:07

Jó tanácsok, ha medvével találkoznánk.

Hirdetés

Korábban csak Romániából, elvétve Szlovákiából érkeztek medvékkel kapcsolatos hírek. Mára Magyarországon is megjelentek a nagyragadozók. Kell-e tartanunk tőlük? Az olykor aggodalmasan sötétre sikerült képet igyekeznek árnyalni a hazai szakhatóságok, amelyek a tények szintjén tájékoztatnak a valós helyzetről.

Az utóbbi időben több hír is megjelent arról, hogy az észak-magyarországi településeken medvét láttak. Magyarországon szigorúan tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, s mivel a medve Magyarországon fokozottan védett, a törvények szerint teljes oltalmat élvez.

Két dolgot érdemes tisztába tenni a medvékkel és a hasonló, ragadozó fajokkal kapcsolatban.
A farkas, a hiúz, a barna medve fokozottan védett Magyarországon. Az aranysakál kilóg a sorból, mert vadászható, olyannyira, hogy egész évben engedélyezett az elejtése. Nem új keletű, hogy ezek a fajok hazánk területén felbukkannak. Korábban is jelentek meg medvék, farkasok hazánkban, sőt utóbbiak folyamatosan jelen is vannak.

Alapvetően kerülik az embert 

Ezeknek a fajoknak nem az a szokásuk, hogy keresnék az ember közelségét, sokkal inkább kerülik az ember társaságát. Pont emiatt ezek a fajok Magyarország ritkábban lakott északi régióiban, leginkább az Északi-középhegységben tűnnek fel, ahol az emberi jelenlét a legkevésbé zavarja őket.

Szigorú a természetvédelmi szabályozás

A természetvédelmi szabályozás szerint ezek a fajok gazdagítják hazánk flóráját-faunáját, hasznos a jelenlétük, ezért fokozottan ügyelünk rájuk, nem vadászhatók. A magyar vadászatban a vadállományt megzavarják ezek a felbukkanó nagyragadozó fajok, néha az állományban jelentős kárt okoznak. Ahogy az ember, úgy a vadállomány is elszokott a jelenlétüktől. Ebből a szempontból jelentős vadgazdálkodási károkat tud okozni egy-egy frissen megjelenő nagyvad faj.

Medvék nem ezrével vannak jelen hazánkban, hanem többnyire egy-egy kóborló példány bukkan fel, elsősorban Szlovákia irányából. Terepi mozgás során a Bükkben és az Északi-középhegységben vadászok rendszeresen találkoznak farkassal, észlelik a jelenlétüket, olykor jelentős vadállományban okozott kárukat.

„Ahol ezek a vadállatok – főként a medve – konfliktust okoznak, ott – például Szlovéniában – külön erre szakosodott egységek ártalmatlanná teszik azokat. Jó eséllyel nem az a medve fog támadni, amelyik az erdő mélyén él, természetes környezetében kerüli az emberrel való találkozást.

Viszont a település szélén kukázó medve könnyebben válik támadóvá, ha a város és az erdő közé szorult állatot valaki (túrázó, biciklis, városi lakos stb.) beszorítja egy olyan helyzetbe, amikor az ember viselkedését támadásként fogja fel” 

Ha találkozunk egy medvével, az alábbi tanácsok hasznosak 

A régi bosnyák babona úgy tartja, hogy medvével álmodni nem jót jelent, amitől csak egy a rosszabb: medvével találkozni.
Mivel nekünk, magyaroknak Erdély medvék nélkül szinte elképzelhetetlen, nem árt, ha a székelyek tanácsait jól az eszünkbe véssük.

Ezek szerint, ha netán valaha egy medvével futnánk össze

  • lassan, zaj nélkül kezdjünk hátrálni.
  • A hirtelen mozdulatot, a kiabálást a medve könnyen támadásnak veszi.
  • Hátat nem szabad fordítani neki.
  • Hanyatt-homlok elszaladni – pláne fára mászni – nem érdemes, mert a medve az embertől gyorsabban fut, és fára is ügyesebben mászik.
  • Ha a medve felfigyel ránk, halkan kezdjünk beszélni, énekelni, kezünket óvatosan emeljük a fejünkhöz, hogy a medve emberként azonosíthasson bennünket.
  • Az a közszájon forgó módszer, hogy ha lerogyunk a földre és halottnak tettetjük magunkat – abban bízván, hogy akkor a medve nem bánt –, csak kaján vigyort vált ki erdélyi barátaink körében.
  • A medve mindenevő. Ha éhes, a mégoly bátor tetszhalottat is megkóstolja.
  • Akár így, akár úgy: ha medvével találkozunk, szembesülnünk kell azzal, hogy hiába az ember a teremtés koronája, a vadonban a tápláléklánc alakulása nem mindig nekünk kedvez.
  • Azért némileg megnyugtató a tény, hogy a medve emberre indokolatlanul sosem támad.
.